In cazul urmator, facem referire la r.ecunoasterea cheltuielilor cu intretinerea si combustibilul aferent automobilului utilizat de director. Luam ca exemplu concret situatia in care directorul societatii are incheiat un contract de management si beneficiaza conform acestuia de decontarea cheltuielilor de transport.
Cheltuielile cu combustibilul, cu reparatiile etc. au deductibilitate limitata conform legislatiei in vigoare?
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Potrivit dispozitiilor art. 21, alin. (4), lit. t) din Codul fiscal, cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu depasesc 3.500 kg si care nu au mai mult de 9 scaune sunt considerate deductibile la calculul profitului impozabil daca sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice. In caz contrar, acestea sunt recunoscute intr-o cota de 50%.
In cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitarii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, inclusiv cele inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibila din taxa pe valoarea adaugata, dobanzile, comisioanele, diferentele de curs valutar etc.
Pentru a fi deductibile in totalitate autovehiculul trebuie sa fie folosit, dar nu limitativ, pentru deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii etc.
Pentru deducerea integrala a cheltuielilor cu autovehiculele la calculul profitului impozabil este obligatorie intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Prevederile privind limitarea cheltuielilor aferente unui autoturism din categoria celei anterior prezentata se aplica atat salariatilor cat si administratorilor societatilor si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat.
In acest context prevederile Codului fiscal de la art. 21, alin. (4), lit. t) trebuie coroborate si cu cele ale art. 21, alin. (3), lit. n) in sensul ca aceste cheltuieli cu autovehiculele utilizate de un cadru cu functii conducere sunt limitate la un singur mijloc de transport aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.
Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectueaza si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.
Raspuns oferit pentru
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024 Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale Cartea verde a contabilitatii