Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Sfatul saptamanii: Procedati adecvat cu acordarea cadourilor de sarbatori acordate copiilor minori ai salariatilor

Data aparitiei: 16 Decembrie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
adrian bentasfatul expertuluiimpozitul pe venitcadourilebunuriasigurari sociale

Cu cativa ani in urma am primit intrebarea daca sunt impozabile cu impozitul pe venit cadourile in bunuri acordate copiilor minori ai salariatilor cand acestea nu depasesc suma de 150 lei si sunt acordate in perioada Craciunului.

In mod evident, raspunsul meu invariabil a fost ca sunt neimpozabile, nu se datoreaza la nivelul persoanei fizice impozit pe profit si data nu se depaseste valoarea de 150 lei nu se datoreaza nici asigurari sociale.


Interlocutorul meu continua si face o confesiune: „Sa stiti ca pe langa prajituri si cozonac am pus si niste sticle de vin. E vreo problema?”.

Desigur, nu scrie nicaieri in lege ca ai interzis sa acorzi drept cadouri sticle de vin catre copii minori ai salariatilor insa e bine sa intelegem cu mult discernamant temeiul normativ in sensul ca putem sa acordam aceste cadouri formate din bunuri si servicii necesare si utile acelor minori.

Prin urmare, ar trebui evitate din acestea produsele ce pot fi utilizate de catre adulti.

Revenind la tratamentul fiscal, pentru cadourile acordate in bani sau in natura catre copiii minori ai salariatilor, cand aceste cadouri nu sunt sub forma tichetelor cadou ce au un alt regim de impozitare, tratamentul fiscal aplicabil acestora este:
 

  • TVA de la achizitia acestor cadouri se poate deduce pentru un plafon maxim al fiecarui cadou fara TVA in suma de 100 lei;
     
  • pentru TVA ce excede plafonului de 100 lei, societatea va efectua ajustarea sumei deduse si va emite o autofactura pentru colectarea taxei emisa cu data ultimelei zile a anului fiscal;
     
  • cheltuielile cu aceste cadouri sunt deductibile la calculul impozitului pe profit in procentul de 2% din fondul de salarii, pe seama cheltuielilor sociale conform art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal;
     
  • pentru cadouri ce nu depasesc valoarea de 150 lei, aceste sume sunt scutite de impozitul pe venit si de asigurarile sociale, conform art. 55 alin. (4) coroborat cu art. 296^15 lit. b) din Codul fiscal;
     
  • pentru valoarea bunurilor ce depaseste acest plafon se datoreaza impozit pe venit si asigurari sociale obligatorii.



 

 

Cu stima,
Consultant fiscal,
Auditor financiar,
Adrian Benta.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X