Revenim cu o noua editie a sintezei de stiri Contabilul.ro, amintind prin cele ce urmeaza unele dintre cele mai importante noutati legislative sau sfaturi ale specialistilor cu privire la contextul actual:
O noua modificare in Codul fiscal si trei taxe care se vor plati si in 2016
Se prelungesc trei tipuri de taxe, prelungindu-se totodata obligatia de plata cu inca un an, inclusiv in 2016, fiind obligatorii in continuare urmatoarele:
- masurile speciale de impozitare a activitatilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural adoptate prin OG nr. 5/2013 se aplica pana la data de 31 decembrie 2016, inclusiv.
- impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, reglementat de OG nr. 6/2013, se aplica pana la data de 31 decembrie 2016, inclusiv.
- impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, reglementat de OG nr. 7/2013, se aplica pentru veniturile suplimentare obtinute pana la data de 31 decembrie 2016, inclusiv.
Cateva metode prin care te poti proteja de inspectorii fiscali. Sfatul specialistului
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
In opinia majoritatii, cea mai sigura solutie de protectie in fata inspectorilor fiscali este sa nu ii intalnesti. O astfel de sansa este data printre altele de o conduita ireprosabila in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor declarative si de plata si de evitarea cererilor de restituire ori de rambursare a soldului negativ de TVA dar nu ofera nicio garantie. Aceasta strategie se mentine si in contextul noului Cod de procedura fiscala si este dublata de un intreg arsenal de mijloace de asigurare a celor mai bune decizii in aplicarea legislatiei fiscale.
Dificultatile de identificare a solutiilor corecte de aplicare a legislatiei in general si a celei fiscale in special sunt resimtite din plin de catre contribuabili generand nesiguranta si riscuri. Procedurile aflate acum la dispozitie nu asigura decat in mica masura stabilitate, fiind totodata costisitoare si greoaie.
Sfatul saptamanii: Procedati adecvat cu acordarea cadourilor de sarbatori acordate copiilor minori ai salariatilor
Cu cativa ani in urma am primit intrebarea daca sunt impozabile cu impozitul pe venit cadourile in bunuri acordate copiilor minori ai salariatilor cand acestea nu depasesc suma de 150 lei si sunt acordate in perioada Craciunului.
In mod evident, raspunsul meu invariabil a fost ca sunt neimpozabile, nu se datoreaza la nivelul persoanei fizice impozit pe profit si data nu se depaseste valoarea de 150 lei nu se datoreaza nici asigurari sociale.
De cand se vor folosi noile case de marcat? Termenele pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic au fost prorogate
Prin OUG 91/2014 s-au introdus prevederi cu privire la obligativitatea utilizarii de aparate de marcat cu jurnal electronic de catre operatorii economici si eliminarea aparatelor de marcat cu rola jurnal. Aceasta masura legislativa urmareste ca intr-o perioada de tranzitie sa alinieze sistemul de aparate de marcat fiscale utilizate in Romania cu cele folosite de celelalte tari europene, Romania fiind singura tara europeana in care se mai utilizeaza aparate de generatie veche, cu role martor de hartie. Introducerea noilor case de marcat urmeaza a se efectua in cadrul unei perioade de tranzitie.
Termenele limita pentru utilizarea exclusiva a noilor case de marcat au fost stabilite initial prin OUG 91/2014 si modificate ulterior prin OG nr. 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative.