Modificarile impozitului pe profit, dupa parerea unor specialisti in fiscalitate, au mai degraba un impact negativ pentru mediul de afaceri, iar aspectele pozitive sunt minore, in conditiile in care tot mai putini intreprinzatori inregistreaza profit.
De fapt vorbim aici de o masura fiscala potrivit careia, indiferent de rezultatele reale ale activitatii economice, rezultate din situatiile financiare, agentul economic este obligat sa plateasca un impozit minim pe profit.
Consultatii Rentrop&Straton au ales sa va expuna o speta extrem de întâlnită, referitoare la modalitatea în care trebuie tratata, din punctul de vedere al impozitului pe profit, oferirea voucherelor de vacanta. Astfel, o societate intreaba: "In ce conditii sunt deductibile la calculul impozitului pe profit tichetele de vacanta? Dar TVA-ul este deductibil? Aceste cheltuieli se incadreaza la cheltuieli sociale? Sunt considerate avantaje in natura?"
Raspuns oferit de Dani Cucu – Consultant fiscal
Potrivit art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii sunt deductibile limitat. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
1. ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;
2. cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: crese, gradinite, scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;
4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern.
Distinct de cheltuielile sociale enumerate de mai sus, Codul fiscal admite la art. 25 alin. (3) lit. c) deductibilitatea limitata si a cheltuielilor reprezentand tichetele de masa si vouchere de vacanta acordate de angajatori, potrivit legii. Actul normativ care reglementeaza acordarea voucherelor de vacanta este OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, potrivit careia, angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda, in conditiile legii, bonuri de valoare, denumite vouchere de vacanta. Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta reprezinta contravaloarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal. Prin urmare voucherele de vacanta acordate potrivit legii nu sunt considerate cheltuieli sociale, reprezentand insa tot cheltuieli deductibilie limitat, limitarea fiind impusa de conditiile legale de acordare. In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata aferenta voucherelor de vacanta achizitionate, apreciem ca aceasta va fi deductibila.
La nivelul salariatului, voucherele de vacanta reprezinta avantaje impozabile potrivit art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal. Valoarea voucherelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite.
Din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, vouchele de vacanta acordate potrivit legii nu sunt cuprinse in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, potrivit art. 142 lit. r), art. 157 alin. (2), art. 187 alin. (2), art. 197 alin. (2), art. 204 alin. (2), art. 212 alin. (2) din Codul fiscal.