email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul expertului Robert Gearba: Factoringul in 2016

factoringulsocietatea de factoringfactoruladerentuldobanzifactoringul cu regres

Datorita limitarilor actuale impuse creditarii clasice, in principal ca urmare a devalorizarii garantiilor imobiliare, operatiunea de factoring poate fi o alternativa pentru acele firme care au sume semnificative de incasat din furnizarea de bunuri si servicii, si care doresc sa aiba finantari rapide a activitatii.

In general, bancile sunt promotoarele activitatii de factoring - banca detine mare parte din capitalul social al societatii de factoring si tot ea ii furnizeaza capital de exploatare. Insa, societatile de factoring functioneaza, in conformitate cu legislatia bancara din majoritatea tarilor, ca institutii independente.

Factoringul este contractul incheiat intre factor (care poate fi o societate bancara sau o institutie financiara specializata) i aderent (care poate fi un vanzator de bunuri sau un furnizor de servicii), prin care:
- factorul furnizeaza finantarea, urmarirea creantelor i asigurarea contra riscurilor de credit, iar aderentul cedeaza factorului, cu titlu de vânzare, creantele nascute din vânzarea de bunuri sau prestari servicii catre terti.

Prin aceasta operatiune, furnizorul primeste plata imediat ce marfurile au fost livrate, iar societatea de factoring isi asuma intreaga responsabilitate a incasarii creantelor si suporta toate pierderile eventuale cauzate de rau platnici. Societatile de factoring percep dobanzi pe perioada cuprinsa intre plata si incasare, plus un comision de incasare, calculat procentual la valoarea facturilor.

Cele mai importante forme ale factoringului sunt:

- factoringul cu regres - in acest caz riscul insolvabilitatii sau al refuzului de plata a creantelor de catre debitor este suportat de catre aderent, factorul rezervandu-si dreptul de regres împotriva aderentului in cazul în care debitorul nu achita, la scadenta, creantele transferate;

- factoringul fara regres - factorul isi asuma inclusiv riscul insolvabilitatii debitorului, neavand drept de regres împotriva aderentului;

- factoringul la scadenta - factorul va plati aderentului creantele cesionate numai la scadenta acestora.

Principalele avantaje oferite de factoring sunt urmatoarele:

- plata rapida a creantelor - firma care alege operatiunea de factoring ca alternativa de finantare cesioneaza societatii de factoring creantele sale provenind din facturi pentru produse si servicii furnizate tertilor, in schimbul platii prompte de catre societatea de factoring a valorii acestor creante, minus o reducere. Exista si variante de factoring in care plata se face in mai multe transe.

- protectia impotriva riscurilor - in general, operatiunea de factoring este inteleasa ca o cesiune de creante, in care riscul aferent achitarii creantelor de catre debitori este transferat in intregime factorului, iar factorul nu are nici un drept de regres impotriva aderentului in cazul neefectuarii platilor de catre debitori. Prin urmare, in mod normal, partea de protectie impotriva riscurilor a operatiunii este esentiala in operatiunile de factoring fara drept de regres.
Totusi, unii dintre factori furnizeaza si finantare cu drept de regres, ceea ce inseamna ca riscul de neefectuare a platii creantelor ii revine clientului.

- nu este necesara acordarea de garantii - dat fiind faptul ca operatiunea de factoring este in esenta o cesiune de creanta, in general nu sunt necesare alte garantii din partea clientilor pentru ca acestia sa aiba acces la acest tip de finantare.


de Robert Gearba

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
factoringulsocietatea de factoringfactoruladerentuldobanzifactoringul cu regres


Data aparitiei: 27 Iunie 2016

Votati articolul "Sfatul expertului Robert Gearba: Factoringul in 2016":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Achizitie intracomunitara facturata eronat: care sunt implicatiile fiscale?

    • O achizitie intracomunitara de bunuri determina, pe langa obligatiile fiscale de declarare, si alte implicatii pentru societatea beneficiara, cum ar fi trecerea la perioada fiscala „luna calendaristica”, prin prisma obligatiei de raportare a TVA prin D300. Ce se intampla, insa, daca furnizorul a stornat factura initiala de livrare intracomunitara, pe motiv ca nu a furnizat bunurile catre cumparator? Mai este obligata societatea beneficiara sa treaca la TVA lunara? Raspunsu...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

  • Ce sunt dividendele, procedura de distribuire si monografia contabila

    • Dividendele reprezinta distribuiri in bani sau in natura, efectuate de o persoana juridica unui participant la capitalul social, drepturi obtinute ca urmare a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica. Ce sunt dividendele Sunt considerate dividende castigurile obtinute de persoanele fizice din detinerea de titluri de participare, definite de legislatia in materie, la organisme de plasament colectiv si veniturile in bani si in natura...» citeste mai departe aici

  • e-Factura: Modificari aduse de OUG 69/2024

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta contribuabililor interesati, ca prin O.U.G. nr. 69 din 21 iunie 2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul gestionarii si implementarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si pentru alte masuri fiscale au fost aduse unele precizari privind sistemul e–Factura. e-Factura: modificari...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X