email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Micii agricultori ar putea beneficia de un sistem simplificat de TVA. Ce presupune acest sistem?

agricultorisistem simplificat tvaregimul special de scutireRegistrul agricultorilorcota forfetara

Dupa cum rezulta dintr-un proiect de OUG pentru modificarea Codului fiscal regimul special pentru agricultori ar putea fi aplicat incepand din 2017 de catre agricultori respectiv persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale, cu sediul activitatii economice in Romania, care realizeaza activitati de productie agricola si servicii agricole si care nu realizeaza alte activitati economice sau realizeaza si alte activitati economice a caror cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de scutire de 65.000 euro/220.000 lei.

Regimul special presupune ca agricultorii:

- nu au obligatia de a colecta TVA pentru livrarile de produse agricole rezultate din activitatea de productie agricola/prestarile de servicii agricole;

- nu au dreptul sa deduca taxa achitata sau datorata pentru achizitiile sale in cadrul activitatii efectuate in regimul special;

- primesc o compensatie in cota forfetara pentru acoperirea taxei aferente achizitiilor, astfel incat pretul produselor agricole/tariful serviciilor agricole sa fie degrevate de taxa. Compensatia in cota forfetara reprezinta suma rezultata prin aplicarea procentului de compensare in cota forfetara asupra pretului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrarilor de produse agricole si prestarilor de servicii agricole, efectuate de agricultor.

Procentul de compensare in cota forfetara este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 si 8% incepand cu anul 2019.

Conform proiectului agricultorul care aplica regimul special va fi scutit de urmatoarele obligatii:

a) tinerea evidentelor in scopuri de TVA prevazute la art. 321 din Codul fiscal (Jurnalele pentru vanzari si pentru cumparari, registrele, evidentele si alte documente similare ale activitatii economice);

b) depunerea decontului de TVA – Formular 300;

c) orice alte obligatii care revin persoanelor impozabile inregistrate sau care ar trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316.

Agricultorul are obligatia sa emita factura care sa contina informatiile obligatorii, o mentiune cu privire la aplicarea regimului special pentru agricultori, precum si procentul de compensare in cota forfetara si valoarea compensatiei in cota forfetara care i se cuvine.

In ceea ce priveste beneficiarii bunurilor/serviciilor achizitionate de la agricultori care aplica regimul special:

- persoanele inregistrate normal in scopuri de TVA vor avea dreptul la deducerea compensatiei in cota forfetara achitata agricultorului care aplica regimul special, in aceleasi limite si conditii aplicabile pentru deducerea TVA, conform art. 297-301 din Codul fiscal.

- persoanele impozabile nestabilite in Romania si neinregistrate in scopuri de TVA conform art.316, vor avea dreptul la restituirea compensatiei in cota forfetara, achitata agricultorului care aplica regimul special, in aceleasi limite si conditii aplicabile persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, potrivit unei proceduri ce ar urma sa fie stabilita prin ordin al presedintelui ANAF.

Persoana impozabila stabilita in Romania sau persoana impozabila nestabilita in Romania, dar inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316, care achizitioneaza bunuri/servicii de la agricultorii care figureaza in Registrul agricultorilor care aplica regimul special, va tine o evidenta separata pentru toate achizitiile efectuate in cadrul regimului special pentru agricultori.

In forma prevazuta de proiect acest regim va fi optional. Astfel, pentru aplicarea acestui regim special agricultorii ar trebui sa depuna la organul fiscal competent o notificare in acest sens. Agentia Nationala de Administrare Fiscala organizeaza Registrul agricultorilor care aplica regimul special. Registrul este public si se afiseaza pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Agricultorul care aplica regimul special poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa prin depunerea la organul fiscal competent a unei notificari in acest sens.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
agricultorisistem simplificat tvaregimul special de scutireRegistrul agricultorilorcota forfetara


Data aparitiei: 15 Noiembrie 2016

Votati articolul "Micii agricultori ar putea beneficia de un sistem simplificat de TVA. Ce presupune acest sistem?":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X