email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea preventiei se va aplica din 2017. Ce contribuabili vor fi scutiti la prima contraventie?

legea preventieiflorin jianucontraventieprima abateretermen de cinci anisanctiune contraventionala

Persoanele care savarsesc contraventii ar putea sa se bucure de masuri de preventie la prima abatere, inregistrata intr-un termen de 5 ani.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, a prezentat mecanismul de functionare pentru Legea preventiei, in sedinta de guvern de joi.

Astfel, autoritatea care constata contraventia nu va putea aplica sanctiunea contraventionala la prima constatare ci va incheia un proces-verbal de constatare a neregulilor si va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum si termenul de conformare pentru fiecare fapta. Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucratoare.

Legea preventiei nu se va aplica pentru fapte precum munca la negru, se arata intr-un comunicat oficial.

Retineti astfel ca autoritatea fiscala (inspectorul fiscal):

- nu va putea aplica sanctiunea contraventionala la prima constatare a unei fapte care constituie contraventie
- va incheia un proces-verbal de constatare a neregulilor, va redacta planul de conformare, incluzand aici aspectele care trebuie remediate de catre contribuabil, precum si termenul de conformare pentru fiecare fapta;
- potrivit legii preventiei, termenul de conformare nu va putea fi mai mic de 7 zile lucratoare;
- dupa expirarea termenului de conformare, organul de control are dreptul sa reia controlul;
- daca se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, organul de control aplica sanctiunile prevazute de actele normative;
- contribuabilul beneficiaza de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de 5 ani.

De asemenea, se mentioneaza ca scopul Legii preventiei consta in prevenirea aplicarii automate a sanctiunilor pentru faptele care constituie contraventii, prin intocmirea unui plan de conformare, astfel incat sa fie acordat contribuabilului un termen in care va avea posibilitatea sa corecteze neregulile constatate si sa se conformeze dispozitiilor legale.

"Aceasta lege va obliga autoritatile cu atributii de control sa procedeze, in primul rand, la educarea si perfectionarea antreprenorilor, precum si la prevenirea greselilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sanctionat, daca inainte nu a fost indrumat si prevenit", se arata in cadrul aceluiasi comunicat.

Contribuabilul beneficiaza de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de 5 ani.

"Componenta de preventie trebuie sa prevaleze mai ales atunci cand ne referim la mediul de afaceri, iar o masura de preventie inaintea unei masuri punitive inseamna timp pretios oferit intreprinzatorului pentru a se conforma. Sunt sigur ca, pe termen lung, aceasta lege atat de asteptata de mediul de afaceri va contribui semnificativ la imbunatatirea modului in care acesta functioneaza", a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, citat de Agerpres.

Conform surselor citate, Legea preventiei se va aplica "pentru sanctiunile prevazute de: Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea securitatii si sanatatii in munca, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Legea contabilitatii, Legea dialogului social, Legea privind infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de munca, Hotararea de Guvern privind registrul general de evidenta a salariatilor".

Totodata, Legea preventiei nu va fi aplicata in cazurile in care un pericol pentru constatarea situatiei fiscale, exista un pericol grav si iminent de accidentare pentru salariati sau se utilizeaza munca nedeclarata sau a minorilor.

Legea preventiei nu se aplica pentru sanctiunile prevazute pentru fapte precum munca la negru, respectiv pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, sanctiunea fiind amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. in acest caz nu va fi admis sistemul preventiei deoarece s-ar ajunge la incurajarea muncii nedeclarate, prin nesanctionarea acestei fapte.

Termenul estimat pentru redactarea formei finale a acestui proiect de lege, avizarea interministeriala si adoptarea in sedinta de Guvern este 23 februarie 2017.

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea preventieiflorin jianucontraventieprima abateretermen de cinci anisanctiune contraventionala


Data aparitiei: 13 Ianuarie 2017

Votati articolul "Legea preventiei se va aplica din 2017. Ce contribuabili vor fi scutiti la prima contraventie?":
Rating:

Nota: 2.25 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X