Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cum calculam amortizarea contabila si fiscala pentru mijloacele fixe trecute in regim de conservare

Data aparitiei: 08 Mai 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
amortizarea contabilamijloacele fixecheltuielidepreciereOMFP 1802/2014

Din punct de vedere contabil, entitatile trebuie sa stabileasca prin politicile contabile proprii tratamentul contabil aplicabil mijloacelor fixe trecute in conservare, cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile. 

Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 prevad ca, pe perioada in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, entitatile inregistreaza in contabilitate fie cheltuieli cu amortizarea fie cheltuieli corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata. 

Din punct de vedere fiscal, conform art. 28 alin. (12)  lit.  k) din Codul fiscal, in cazul in care mijloacele fixe amortizabile sunt trecute in regim de conservare, in functie de politica contabila adoptata, valoarea fiscala ramasa neamortizata la momentul trecerii in conservare se recupereaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala. 

Asadar, pe durata  conservarii mijloacelor fixe entitatile trebuie sa inregistreze in contabilitate, conform politicilor contabile proprii, fie cheltuielile cu amortizarea (contul 6811 - Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor) fie ajustari pentru depreciere ( 6813 "Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor" = 291 "Ajustari pentru deprecierea imobilizarilor corporale"). In cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, folosirea lor fiind intrerupta pe o perioada indelungata, entitatile pot revizui durata de amortizare utilizata la determinarea amortizarii contabile.

In ceea ce priveste amortizarea fiscala, la repunerea imobilizarilor corporale in functiune aceasta se calculeaza pe baza valorii ramasa, pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare.



Durata normala de functionare a mijloacelor fixe stabilita conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004 ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestora sau scoaterea sa din functiune. Astfel, durata de utilizare in care se recupereaza, din punct de vedere fiscal valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizarii, nu se modifica.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X