In urma controalelor desfasurate de ANAF pe o perioada extinsa, cuprinsa intre anul 2016 si pana in luna aprilie 2017, s-a constatat ca exista venituri nedeclarate de peste 119,5 milioane de lei.
Aceasta diferenta este foarte mare in conditiile in care veniturile declarate de persoanele verificate s-au cifrat la numai 3,9 milioane de lei, potrivit datelor prezentate, marti, de Eugen serban, director Directia Generala Control Venituri Persoane Fizice, ANAF.
"In prezent, se afla in curs de efectuare 245 de verificari ale situatiei fiscale personale (VSFP) si 41 de verificari prealabile. Cele mai multe dintre aceste VSFP sunt programate sa se termine in anul 2017, respectiv peste 70%. Rezultatele care vor urma vor fi mult mai mari decat cele prezentate aici. Totalul veniturilor declarate ale persoanelor fizice verificate a fost de 3.909.575 de lei, in comparatie cu veniturile suplimentare nedeclarate de 119 milioane lei. Putem avea o idee despre legitimitatea demersului nostru. Am observat cu ingrijorare declararea de venituri de nici patru milioane, ceea ce ne face sa ne punem intrebari daca nu cumva nu lipsesc ceva bani sub forma impozitului pe venit. Cu ocazia verificarilor au fost sesizate si organele de urmarire penala, in 12 cazuri, pentru un prejudiciu total de 12.771.498 de lei. in opt dintre cazuri, am fost informati de Oficiul National de Prevenire a Combaterii Spalarii Banilor", a declarat directorul ANAF, informeaza Agerpres, in cadrul unei conferinte de profil.
ANAF a constatat ca din totalul veniturilor nedeclarate, circa 44,7 milioane lei au fost descoperiti in cazul persoanelor fizice cu averi mari (PFAM), si aproape 75 de milioane de lei la persoanele fizice cu risc fiscal (PFRF).
"In ce priveste diferentele pe care le-am constatat in verificarea situatiei fiscale personale, dupa calcularea acestor venituri, acestea provin in principal din creditari de societati si in achizitii de imobile. Cea mai mare parte din aceste alocari de fonduri au fost platite cu numerar. Explicatiile prezentate de catre contribuabili cu privire la sursele acestor alocari au fost din imprumuturi de la alte persoane fizice. Cand am cerut documentele, insa, in cele mai multe dintre cazuri, acestea nu prezentau elemente de autenticitate. O alta justificare prin sume acumulate in numerar in perioada anterioara verificarii si cheltuita tocmai in perioada verificata fara a fi probata, nici ca suma, nici ca sursa a acesteia, a fost ca au fost gasiti bani in casa sau au fost gasiti bani in curte cu ocazia unor sapaturi", a spus Eugen Serban, citat de Agerpres.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
In Romania, Directia Generala Control Venituri Persoane Fizice din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) desfasoara activitati de control cu echipe dedicate si specializate in verificarea fiscala, din care fac parte 120 de persoane.