Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie fiscala Contabilul.ro | Stiri

Stock option plan vs. actiuni cu titlu gratuit. Ce tratament fiscal se aplica?

Data aparitiei: 03 August 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
titluri de participarebonusimpozit pe venitavantaje in natura

Cum incadrati corect un bonus? Cum retineti contributiile aferente? Pentru a clarifica astfel de aspecte, dam ca exemplu situatia in care unor angajati din cadrul companiei le sunt oferite titluri de participare sub forma de actiuni reale gratuit pentru o perioada de 2 ani.

Dupa acesta perioada actiunile pot fi vandute de catre angajati, iar diferenta este platita angajatului sub forma de bonus in numerar.

Vom vedea astfel daca bonusul aferent se incadreaza la impozitul pe venit si se calculeaza si retin toate contributiile sociale sau daca se incadreaza la castiguri din titluri de participare si se plateste impozit aferent.

In functie de explicatiile de mai jos, trebuie sa verificati daca speta dumneavoastra se incadreaza in cadrul Stock Option Plan. 

In cadrul SOP exista urmatoarele momente:
1.angajarea optiunii (grant) - se acorda optiunea de a cumpara un numar de actiuni la un anumit moment in viitor la un pret determinat. Acest moment nu reprezinta un moment taxabil conform prevederii Codului fiscal, deoarece angajatul nu realizeaza efectiv un castig;

2.momentul in care se indeplineste conditia de timp (vesting) - angajatul a ramas angajatul companiei si dupa trecerea perioadei de timp stipulata, este deci indreptatit sa cumpere actiunile;

3.momentul acordarii (exercise) - angajatul isi exercita dreptul de a cumpara actiunile la pretul preferential stabilit. Acest drept se va exercita numai daca pretul actiunii pe piata este mai mare (optiunea este  in the money). Daca pretul pe piata este mai mic decat cel stabilit (optiunea este  under water), angajatul nu are nici un interes sa exercite acest drept - este mai eficient sa cumpere direct de pe piata. Conform Codului fiscal nici acest moment nu este taxabil

4.momentul vanzarii actiunilor (sale) - angajatul vinde actiunile si realizeaza un castig de capital calculat ca diferenta intre pretul de vanzare (pretul pietei) si pretul preferential la care le-a cumparat.

Veniturile obtinute de salariati din vanzarea actiunilor pe care le-au cumparat de la societate nu sunt venituri salariale.
Astfel, veniturile obtinute de o persoana fizica din vanzarea de actiuni sunt tratate din punct de vedere fiscal drept venituri din investitii respectiv, venituri din transferul titlurilor de valoare.
 


Daca insa angajatorul acorda salariatului actiuni cu titlu gratuit contravaloarea acestora reprezinta avantaj in natura. 
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Consilier juridic

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X