Primele noua acorduri de finantare acordate in baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor majore (807/2014) au fost semnate in data de 12 noiembrie, de catre ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. Ceremonia de semnare s-a desfasurat la Palatul Victoria, in prezenta prim-ministrului, Viorica Dancila, potrivit unui comunicat de presa al institutiei.
"Sunt foarte bucuros ca am semnat astazi primele 9 proiecte de investitii care vor aduce plusvaloare economiei romanesti. Beneficiile pe care acestea le vor aduce trebuie privite din doua perspective - cea a dezvoltarii regiunii in care se va realiza investitia si cea a crearii a aproape 2.000 de noi locuri de munca", a declarat Eugen Teodorovici.
In prima etapa au fost selectate 9 proiecte cu o valoare totala de 1,3 miliarde de lei, pentru finantarea carora a fost aprobat ajutor de stat in valoare de 491,2 milioane de lei, dintr-un buget alocat de 614 milioane de lei.
Proiectele aprobate vor crea 1.947 noi locuri de munca si vor contribui cu 515,1 milioane lei la dezvoltarea regionala, prin taxele si impozitele suplimentare platite ca urmare a implementarii acestora.
Aceste proiecte investesc in industria auto, industria materialelor de constructii, industria aeronautica, sanatate si asistenta sociala.
Ministerul Finantelor Publice administreaza schema de ajutor de stat, instituita prin H.G. nr. 807/2014, care are ca obiectiv dezvoltarea regionala prin stimularea investitiilor cu impact semnificativ in economie prin finantarea activelor corporale si necorporale aferente proiectelor de investitii.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Sesiunea de inregistrare a cererilor de acord pentru finantare a fost deschisa la 10 septembrie 2018 si are un buget alocat de 614 milioane de lei, conform MFP.
Totodata, pentru a asigura cresterea accesibilitatii companiilor la finantarea investitiilor cu ajutor de stat, Guvernul a aprobat recent o serie de modificari care constau in:
◦ instituirea regulii potrivit careia vor fi analizate toate cererile de acord pentru finantare depuse. Pentru toate proiectele de investitii care vor fi eligibile vor fi asigurate sumele necesare din bugetul alocat in prezent plus sumele suplimentare la rectificarea bugetara, respectiv prin legea anuala a bugetului.
◦ diminuarea plafonului minim al proiectelor de investitii pentru a fi eligibile, de la 3 milioane de euro la 1 milion de euro.
Pana in prezent au fost depuse 46 de cereri de acord pentru finantare, pentru proiecte de investitii a caror valoare depaseste 4,5 de miliarde de lei, pentru care se solicita ajutor de stat de peste 1,6 miliarde de lei.