email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Servicii de transport. Care este regimul fiscal al cheltuielilor cu autoturismele firmei?

Servicii de transport. Care este regimul fiscal al cheltuielilor cu autoturismele firmei?
deductibilitatedeclaratia 100cod fiscal

Analizam in randurile urmatoare cazul unei microintreprinderi care presteaza servicii de transport persoane/curierat/ambulanta. Este important de aflat care este regimul fiscal al cheltuielilor cu autoturismele utilizate pentru prestarea serviciilor, in situatia in care nu se intocmesc foi de parcurs. Expertul nostru ne ajuta sa aflam daca sunt cheltuieli in scopul obtinerii de venituri si daca sunt acceptate in proportie de 50% ca si deductibile. Sunt nedeductibile si se trateaza ca si dividende incasate? Exista o alta solutie? Care este regimul fiscal al cheltuielilor pentru autoturismul administratorului/asociat, utilizat pentru transportul de la domiciliu la sediul firmei, in cazul in care nu se intocmesc foi de parcurs.
 

Iata raspunsul specialistului!

In cazul dvs, fiind microintreprindere nu se pune problema deductibilitatii cheltuielilor atribuibile utilizarii autoturismelor. Deductibilitatea cheltuielilor are relevanta din punct de vedere fiscal doar in raport cu societatile platitoare de impozit pe profit, nu si cu cele platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
 
 Presupun ca intrebati din punct de vedere al deductibilitatii TVA  aferenta acestor cheltuieli.

Astfel, potrivit prevederilor art. 298 alin (1) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 297 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
 


La alin 2 se arata ca restrictia prevazuta la alin. (1) NU  se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
 
De asemnenea aceste prevederi NU se aplica, potrivit prevederilor alin.(3),urmatoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
 
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta,servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
 
Potrivit prevederilor alin (4), in cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitarii dreptului de deducere conform alin. (1), fiind utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si a celor exceptate de la limitarea deducerii potrivit alin. (3), se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 297 si art. 299-301.
 
Potrivit prevederilor pct. 68 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare,utilizarea vehiculului pentru activitatile exceptate prevazute la art. 298 alin. (3) din Codul fiscal rezulta, in functie de fiecare situatie in parte, din informatii cum sunt: obiectul de activitate al persoanei impozabile, dovada ca persoana impozabila are personal angajat cu calificare in domeniile prevazute de exceptii, foile de parcurs care trebuie sa contina cel putin elementele prevazute la alin. (2), in cazul vehiculelor prevazute la art. 298 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, sau orice alte dovezi care pot fi furnizate.
 
Incadrarea vehiculelor in categoriile prevazute de art. 298 din Codul fiscal se realizeaza de fiecare persoana impozabila luand in considerare criteriile prevazute de Codul fiscal si de prezentele norme metodologice. Daca situatia de fapt constatata de organul fiscal este diferita de situatia prezentata de persoana impozabila in ce priveste exercitarea dreptului de deducere a taxei pentru vehicule conform art. 298 din Codul fiscal,organul fiscal este indreptatit sa aprecieze, in limitele atributiilor si competentelor ce ii revin, relevanta starilor de fapt fiscale si sa adopte solutia admisa de lege, intemeiata pe constatari complete asupra tuturor imprejurarilor edificatoare in cauza, in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala.
 
Asadar, foaia de parcurs este necesara in cazul vehiculelor prevazute la art. 298 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, respectiv in cazul dvs. cele de curierat si pentru servicii de urgenta (ambulanta).Din contextul mai sus mentionat, se intelege ca pot fi utilizate si alte documente din care sa rezulte utilizarea vehiculelor  pentru activitatile exceptate de la limitarea deducerii.
In concluzie in situatia in care societatea poate face dovada ca autovehiculele respective sunt utilizate pentru activitatile exceptate de la art. 298 alin. (3),TVA se deduce integral si nu exista influente fiscale la nivelul salariatilor care utilizeaza aceste autovehicule din punct de vedere al impozitarii veniturilor.
 
In ceea ce priveste tratarea ca avantaj de natura salariala a utilizarii autoturismului societatii, achizitionat, inchiriat sau primit in comodat, in interes personal (cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii) mentionam ca potrivit prevederilor art. 76, alin. (3), lit. a) acest avantaj intra in baza de calcul al impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii.
 
 In cazul in care autoturismul este utilizat de salariatul unei societati platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor contravaloarea avantajului in natura este considerata impozabila pentru persoana fizica cu impozit pe veniturile din salarii la care se calculeaza si contributiile sociale obligatorii aferente. Evaluarea utilizarii in scop personal a autoturismului din patrimoniul afacerii se efectueaza potrivit prevederilor pct.12, alin. (6) din normele metodologice emise in aplicarea art. 76, alin. (3) din Codul fiscal. Adica avantajul la nivelul salariatului se determina proportional cu nr. de kilometri parcursi in interes personal din totalul kilometrilor.
 
Pentru administrator, in situatia in care este remunerat de catre societate se aplica acelasi tratament ca si la angajati.Dovada utilizarii  numai pentru transportul de la domiciliu la sediul firmei si invers este foaia de parcurs.
 
In  cazul in care beneficiarul avantajelor de natura celor analizate ar fi asociatul societatii care nu este remunerat in calitatea sa de administrator, acestea ar putea fi incadrate drept venituri din alte surse potrivit art.114 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal. Astfel, in baza acestui temei legal,bunurile si/sau serviciile primite de un participant la persoana juridica, acordate/furnizate de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia sunt considerate venituri din alte surse, iar societatea are obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venituri din alte surse si inregistrarea in declaratia 100.

 

Citeste si: Deductibilitatea cheltuielilor auto. Cum se procedeaza in 2019?

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deductibilitatedeclaratia 100cod fiscal


Data aparitiei: 27 Martie 2019
Ultima actualizare: 29 Martie 2019

Votati articolul "Servicii de transport. Care este regimul fiscal al cheltuielilor cu autoturismele firmei?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X