Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Actiuni la purtator. Companiile din Romania sunt nevoite sa isi scoata proprietarii la vedere

Data aparitiei: 24 Iulie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Actiuni la purtator. Companiile din Romania sunt nevoite sa isi scoata proprietarii la vedere
legea nr. 129/2019onrcspalarea baniloractiuni

Companiile din Romania care au actiuni la purtator vor fi nevoite sa isi scoata la vedere proprietarii in termen de un an si jumatate, potrivit prevederilor Legii nr. 129/2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor. Actul a fost publicat in Monitorul Oficial Partea I nr. 589 din 18 iulie 2019.

 

Citeste si: Declaratia privind beneficiarii reali – noul formular publicat de ONRC pentru firme

 

Intrarea in vigoare a Legii 129/2019 conduce la urmatoarele:

- Apare obligativitatea inregistrarii beneficiarilor reali in Registrul Beneficiarilor Reali, tinut de Oficiul National al Registrului Comertului;

- Actiunile la purtator vor fi convertite in actiuni nominative de catre societatile emitente, in termen de 18 luni.
 

Dispozitiile Legii nr. 129/2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, intrata in vigoare din 21 iulie 2019, introduc notiuni noi, precum beneficiarul real care, in sensul actului normativ, este orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele caruia/careia se realizeaza o tranzactie, o operatiune sau o activitate.
 

Conform dispozitiilor art. 19 alin. (1), (2) si (5) din legea mentionata sunt stabilite atributii noi in sarcina Oficiului National al Registrului Comertului, care va organiza un registru central in care se vor inregistra date privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligatiei de inmatriculare in registrul comertului, cu exceptia regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale si societatilor detinute integral sau majoritar de stat.

In acest sens, persoanele juridice mentionate mai sus vor depune la inmatriculare, anual, sau ori de cate ori intervine o modificare, o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul Beneficiarilor Reali.

Nerespectarea de catre reprezentantul legal al acestor persoane juridice a obligatiei de depunere a declaratiei privind datele de identificare ale beneficiarului real constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, subliniaza ONRC.


Procesul-verbal de constatare a contraventiei se comunica oficiului registrului comertului, in acesta fiind consemnat ca nedepunerea declaratiei atrage dizolvarea societatii, in conditiile art. 237 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

In termen de 12 luni de la intrarea in vigoare Legii nr. 129/2019, societatile inmatriculate pana la aceasta data, cu exceptia companiilor si societatilor nationale, precum si a societatilor detinute integral sau majoritar de stat, depun, prin grija reprezentantului legal, spre inregistrare in Registrul Beneficiarilor Reali, tinut de Oficiul National al Registrului Comertului, declaratia susmentionata.
 

ATENTIE!

Nerespectarea de catre administratorul care reprezinta societatea a obligatiei de mai sus constituie contraventie si se sanctioneaza tot cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
 

De asemenea, Legea nr. 129/2019 modifica si completeaza unele acte normative, printre care si Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul obligativitatii conversiei actiunilor la purtator in actiuni nominative de catre societatile emitente.

Astfel, odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, sunt abrogate dispozitiile legale privitoare la actiunile la purtator, capitalul social al societatilor pe actiuni fiind reprezentat doar prin actiuni nominative. De asemenea, se interzice emiterea de noi actiuni la purtator si efectuarea de operatiuni cu actiunile la purtator existente, iar in termen de 18 luni de la intrarea in vigoare a actului normativ, actiunile la purtator emise anterior intrarii in vigoare a legii vor fi convertite in actiuni nominative.

Neindeplinirea, pana la expirarea termenului de 18 luni, a obligatiei de conversie, de catre societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni, da dreptul oricarei persoane interesate, precum si Oficiului National al Registrului Comertului, sa solicite tribunalului, sau, dupa caz, tribunalului specializat, dizolvarea societatii respective. Totodata, daca in termen de 18 luni de la intrarea in vigoare a acestei legi, actiunile la purtator nu sunt convertite in actiuni nominative acestea se anuleaza de drept, cu consecinta reducerii corespunzatoare a capitalului social, care se va inregistra in registrul comertului.
 

Mai multe informatii despre Legea pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor aici. >>>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X