Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Indemnizatie de somaj tehnic. Cum se procedeaza in sectorul constructiilor?

Data aparitiei: 25 Martie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Indemnizatie de somaj tehnic. Cum se procedeaza in sectorul constructiilor?
somaj tehnicconstructiicassindemnizatie

Studiem cazul unei firme din sectorul constructiilor care beneficiaza de scutiri de impozit si CASS. Expertul nostru ne va prezenta in continuare cum se procedeaza in situatia in care o parte din salariati intra in somaj tehnic de 75%, cu un salariu de incadrare de 3.000lei.

Cum se vor calcula aceste obligatii? Care este modelul de calcul al acestora?

 

GHID practic privind somajul tehnic - informatii complete despre procedura >>


Indemnizatie de somaj tehnic in constructii: raspunsul specialistului

Conform prevederilor art. 60 lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal modificat incepand cu data de 21 iulie 2019 prin OUG nr. 43/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor, sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

“c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice.” Astfel, limita minima a venitului nu este prevazuta prin raportare la venitul brut realizat, ci la salariul de incadrare.
           
Mai mult decat atat, potrivit Instructiunilor de completare a Declaratiei 112 aprobate prin OMFP nr. 3063/2019, „conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal, privind salariul minim, in vigoare incepand cu data de 22 iulie 2019, se considera indeplinita” daca „in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3000 lei lunar, respectiv salariul minim brut pe tara de 3.000 lei lunar este stabilit pentru un program de lucru in medie de 167.333 ore pe luna, reprezentand in medie 17,928 lei/ora. (…)”.
 
Indemnizatia de somaj tehnic este venit asimilat salariului, conform art. 76 alin. (1) si alin. (2) lit. s) din Legea nr. 227/2015 privin Codul fiscal.


           
Astfel, facilitatile fiscale (scutire de impozit pe venit, scutire CASS, reducere cota CAS la 21,25%) se aplica pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Codul Fiscal, realizate de persoane fizice, calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale.
           
Asadar, cat timp salariul brut de incadrare prevazut in contractul individual de munca se incadreaza intre 3.000 si 30.000 lei/lunar pentru un program de 8 ore/zi, facilitatile fiscale se vor aplica si in cazul indemnizatiei de somaj, fiind venit asimilat salariului.         
           
Referitor la contributia asiguratorie pentru munca (CAM), daca societatea aplica prevederile generale din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii referitoare la somajul tehnic, atunci se datoareaza si aceasta contributie in cota de 2,25%, intrucat indemnizatia si contributiile sunt suportate integral de angajator (nu se mai recupereaza nimic de la stat).
 
Potrivit art. 60 pct. 5 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, acordarea facilitatilor in domeniul constructiilor este conditionata de desfasurarea de activitati in domeniul constructiilor.
           
Prin urmare, angajatorii din domeniul constructiilor care nu mai desfasoara activitate nu pot aplica facilitatile pentru indemnizatia de somaj tehnic.
           
Angajatorii care desfasoara activitate in domeniul constructiilor dar a fost redusa pot aplica facilitatile asupra indemnizatiei de somaj tehnic, daca sunt indeplinite toate conditiile pentru acordarea facilitatilor fiscale.
 
Salariu brut de incadrare = 3.000 lei
Indemnizatie bruta somaj tehnic = 3.000 lei x 75% = 2.250 lei
CAS = 2.250 lei x 21,25% = 478 lei
CASS = 0 lei
Impozit = 0 lei
Indemnizatie neta somaj tehnic = 2.250 lei – 478 lei = 1.772 lei
CAM = 2.250 lei x 2,25% = 51 lei


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X