email
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bunuri in concesiune. Cum se inregistreaza in contabilitatea institutiilor publice?

Bunuri in concesiune. Cum se inregistreaza in contabilitatea institutiilor publice?
institutie publicamonografie contabilaconcesiune

Specialistul nostru explica mai jos care este inregistrarea in contabilitatea institutiilor publice a preluarii unor bunuri in concesiune, respectiv a predarii acestora atat in situatia in care concesiunea nu se poate recunoaste ca activ, cat si situtia in care aceasta poate fi inscrisa in activul bilantului. 

Iata care este baza legala, dar si monografia contabila pentru situatia in care concesiunea se poate inregistra ca activ, dar si cand nu se poate inregistra. 

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 

Bunuri in concesiune - monografie contabila: raspunsul specialistului 

Concesiunile, brevetele, licentele, marcile comerciale, drepturile si activele similare reprezentand aport, achizitionate sau dobandite pe alte cai, se inregistreaza in conturile de imobilizari necorporale la costul de achizitie sau valoarea de aport, dupa caz. In aceasta situatie valoarea de aport se asimileaza valorii juste.
 
Monografie contabila pentru situatia in care concesiunea se poate inregistra ca activ


 
Inregistrarea in contabilitate a valorii totale a concesiunii primite:
2050000 CodSect. Sursa de Finatare  = 1670209 Cod Sect. Sursa de Finatare 
Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare”     Alte imprumuturi si datorii asimilate (cu termen de rambursare in exercitiile viitoare)
 
Valorea totala a concesiunii primite
D 8030002 " Active fixe primite in concesiune" =    cu  valoarea totala a concesiunii primite
 
“Contul 8030002 "Active fixe primite in concesiune"
   
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta activelor fixe primite in concesiune, pe baza documentelor intocmite in acest scop. In debitul contului se inregistreaza valoarea activelor fixe primite in concesiune, iar in credit, valoarea activelor fixe primite in concesiune, restituite titularilor.
   
Soldul contului reprezinta valoarea activelor fixe primite in concesiune la un moment dat.”
 
Iregistrarea amortizarii lunare a concesiunii:


Baza legala este OMFP 1917/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, cu modificarile si completarile ulterioare de la 01.01.2021 a aparut si OMFP nr.27 din 06.01.2021 ce aduce modificari la OMFP 1917/2005 la punctul 1.1.2.2. "Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare", dupa primul paragraf se introduc patru noi paragrafe, paragrafele 2 - 5, cu urmatorul cuprins :
 
”In cazul racordarii utilizatorilor la reteaua electrica, contravaloarea cheltuielilor suportate de utilizatori cu racordarea reprezinta active fixe necorporale de natura drepturilor de utilizare si se inregistreaza in contul 205 "Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare".
   
Activele fixe necorporale prevazute la primul paragraf se amortizeaza pe durata prevazuta pentru utilizarea lor de catre institutiile care le detin.
   
In cazul cheltuielilor efectuate de utilizatori pentru racordarea la reteaua de apa, gaze sau alte utilitati, daca in contractele de racordare se prevede plata unor sume pentru racordarea la retelele respective, evidentierea in contabilitate se efectueaza potrivit prevederilor de la primul si al doilea paragraf.
   
In toate cazurile se vor avea in vedere clauzele cuprinse in contractele incheiate intre parti.”
 
 In functie de prevederile contractului de concesiune sunt posibile doua situatii care presupun tratament contabil distinct:
 
A. Concesiunile primite se reflecta ca imobilizari necorporale atunci cand contractul de concesiune stabileste o durata si o valoare determinata pentru concesiune. Este situatia in care valoarea concesiunii este stabilita prin contract in mod global (de exemplu 80000 lei pentru o perioada de 5 ani) iar  plata concesiunii se face de regula printr-o singura prestatie.  Amortizarea valorii concesiunii urmeaza a fi inregistrata pe durata de folosire a acesteia, stabilita potrivit contractului. 6810100 Cod sect. Sursa de Finat. Clasif.Funct.Chelt. Clasif.ec.Chelt. = 2800500 Cod Sect. Sursa de Finatare 
“Cheltuieli operationale privind amortizarea activelor fixe”       "Amortizarea concesiunilor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale, drepturilor si activelor similare"  
 
Achitarea redeventei datorate conform contractului  de concesiune  - lunar/trimestrial
1670209 Cod Sect. Sursa de Finatare = 770.00.00 Cod sector Sursa de finantare Clasif.funct.chelt. Clasif ec.chelt
 Alte imprumuturi si datorii asimilate (cu termen de rambursare in exercitiile viitoare)      
 
Inregistrarile contabile prezentate mai sus se efectueaza in fiecare luna/ trimestru, pana la expirarea perioadei de concesionare.
 
La expirarea duratei contractului, dupa amortizarea integrala a concesiunii, se inregistreaza restituirea  terenului  si, implicit, scoaterea din evidenta a concesiunii primite - Valoarea totala a concesiunii
2800500 Cod Sect. Sursa de Finatare = 2050000 CodSect. Sursa de Finatare 
Amortizarea concesiunilor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale, drepturilor si activelor similare"  Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare”
 
C 8030002 " Active fixe primite in concesiune" =   cu valoarea toatala a concesiunii primite
 
B. In cazul in care contractul prevede plata periodica a unei redevente  si nu o valoare amortizabila, in contabilitatea entitatii care primeste concesiunea, se reflecta cheltuiala reprezentand redeventa/ chiria, fara recunoasterea unei imobilizari necorporale.
 
Monografie contabila pentru situatia in care concesiunea nu se poate inregistra ca activ
 
Inregistrarea sumelor reprezentand redeventele datorate pe toata perioada concesiunii
D 8036000 “Chirii si alte datorii asimilate”  =  cu valoarea totala a redeventei ce urmeaza sa se plateasca
 
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta activelor fixe corporale primite in leasing, in baza contractelor de inchiriere, chiriilor si altor datorii asimilate, datorate de catre institutie pentru bunurile luate in leasing sau cu chirie.
 
Inregistrarea redeventei confom contractului incheiat intre parti ( lunar, trimestrial, etc) cu valoare redeventei lunare
6120000 Cod sector Sursa de finantare Clasif.funct.chelt. Clasif ec.chelt = 4010100 Cod sector Sursa de finantare Clasif.funct.chelt. Clasif ec.chelt
Cheltuieli cu chiriile                                                              Furnizori sub 1 an
 
C803 60 00 “Chirii si alte datorii asimilate” =     cu valoarea redeventei lunare
 
Plata datoriei catre furnizor  cu valoarea redeventei lunare
4010100 Cod sector Sursa de finantare Clasif.funct.chelt. Clasif ec.chelt = 770.00.00 Cod sector Sursa de finantare Clasif.funct.chelt. Clasif ec.chelt
Furnizori sub 1 an                                                                 Finantarea de la buget
 
Inregistrarile se efectueaza similar pana la incheierea contractului.  La incheierea perioadei de concesionare, odata cu plata ultimei redevente, conturile 8030002 " Active fixe primite in concesiune" si 803 60 00 “Chirii si alte datorii asimilate”  se soldeaza.
 
Nota:
Alte cheltuieli decat redeventa sunt:

-taxa pe teren prevazuta de art.463 alin.2 din  Codul Fiscal daca nu a intervenit unul din cazurile de scutire prevazut de art.464 din Codul Fiscal;
-eventuale cheltuieli derivate din obligatiile asumate de entitate prin clauzele contractului de concesiune

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de specialistii Rentrop&Straton. 

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

Umor de super calitate pe teme specifice muncii de contabil?


Da, se poate! Da, se poate sa radeti cum n-ati mai ras de mult pe subiecte altminteri foarte serioase, gen revolutia fiscala, controale ANAF, norme de aplicare, inchiderea balantei sau – atentie! - decizia de impunere primita de la Fisc!

Convingeti-va achizitionand chiar acum Calendarul Contabilului Vesel 2024.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
institutie publicamonografie contabilaconcesiune


Data aparitiei: 04 Februarie 2021

Votati articolul "Bunuri in concesiune. Cum se inregistreaza in contabilitatea institutiilor publice?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2024!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X