email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suspendarea unui contract de munca pentru ingrijire copil. Ce cota de impozit micro se aplica?

Suspendarea unui contract de munca pentru ingrijire copil. Ce cota de impozit micro se aplica?
cota de impozitaremicrointreprinderecodul muncii

In cazul in care o microintreprindere are un angajat cu norma intreaga, dupa care i se suspenda contractul de munca pentru ingrijire copil, pe 2 ani, cum se procedeaza in privinta cotei de impozitare?


La data 30.6.2021 (30.09.2021, 31.12.2021 etc.), ce cota de impozit micro se aplica? Iata tot ce trebuie sa stii despre cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor.

Cota de impozit micro: raspunsul specialistului

Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor prevazute de art. 51 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, sunt: 1% pentru microintreprinderile care au cel putin un salariat si 3% in cazul in care nu au nici un salariat.

 

Asa cum se prevede la alin. (4) al articolului 51, salariatul se defineste ca fiind persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare .

Contractul individual de munca, prevazut de Legea nr. 53/2003 la art. 10, reprezinta acel document in temeiul caruia o persoana fizica se obliga sa presteze munca pentru un angajator (si sub autoritatea acestuia) in schimbul unei remuneratii denumita salariu.

Pentru salariatii angajati care isi desfasoara activitatea cu norma intreaga, Codul muncii prevede la art. 112, alin. (1) ca durata timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 ore pe saptamana.

Prevederile pct. 4, alin. (3) din normele metodologice emise pentru aplicarea Codului fiscal, aprobate prin HG nr. 1/2016, cu modificarile ulterioare, se precizeaza ca pentru stabilirea numarului de salariati se iau in considerare si contractele suspendate, potrivit legii.

Suspendarea contractului de munca poate interveni de drept (conform prevederilor art. 49 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, cu modificarile ulterioare) prin acordul partilor sau al uneia dintre parti.

Suspendarea de drept intervine in virtutea legii si nu din vointa vreuneia din partile contractante.

Asa cum se dispune la alin. (3) al art. 49, din Codul muncii, pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale.

La art. 51 alin. (1) din Codul fiscal sunt prevazute cazurile in care contractul de munca se suspenda din initiativa angajatului, printre care se afla concediul de crestere al copilului pana la varsta de 2 ani, concediul pentru ingrijirea copilului bolnav, incapacitate temporara de munca etc.

In cazul prezentat de d-voastra, in care suspendarea contractului de munca se efectueaza pentru o perioada de 2 ani pentru cresterea copilului (se pare ca este vorba de concediu paternal), mentionam ca pentru microintreprinderea al carei unic salariat are contractul de munca suspendat in baza prevederilor Codului muncii, sunt aplicabile dispozitiile art. 51, alin. (4) din Codul fiscal si cele ale pct. 4 alin. (3) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, in sensul ca aceasta va datora impozit pe veniturile microintreprinderilor in cota de 1% pana la finele celor 2 ani, daca nu intervin alte modificarile ale contractului de munca.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cota de impozitaremicrointreprinderecodul muncii


Data aparitiei: 02 Iulie 2021

Votati articolul "Suspendarea unui contract de munca pentru ingrijire copil. Ce cota de impozit micro se aplica?":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X