CCF (Camera Consultantilor Fiscali) vine cu precizari importante privind compensarea creantelor reciproce prin SIC.
Institutia a cerut clarificari, prin scrisoarea nr. 3372/10.08.2020, Ministerului Economiei, cu privire la obligativitatea efectuarii compensarii reciproce a creantelor agentilor economici cu capital privat, prin Sistemul informatic de compensari (SIC) gestionat de CPPI.
Intre timp Ministerul Economiei a revenit cu un raspuns potrivit caruia societatile cu capital privat nu sunt obligate sa utilizeze pentru compensarea creantelor reciproce SIC, dar pot face acest lucru OPTIONAL, daca apreciaza util pentru ele acest sistem oferit de CPPI.
Va prezentam un extras din raspunsul Ministerului Economiei, semnat de ministru la data de 26.08.2020, care vizeaza acest aspect:
“CPPI nu obliga companiile sa foloseasca sistemul de compensare ca si forma de stingere a datoriilor si de recuperare a creantelor. Intreaga procedura de compensare se desfasoara in maniera voluntara inca de la crearea accesului si pana la semnarea digitala a ordinelor de compensare. SIC propune solutii de compensare in conturile de utilizator, iar companiile selecteaza si aproba sau nu o solutie sau alta. Singura grija a companiilor este de a incarca facturile pe care doresc sa le compenseze si de a consulta lista solutiilor identificate si propuse. CPPI arata pe site-ul oficial faptul ca «C.P.P.I. Sucursala Bucuresti asigura exclusiv servicii de compensare a datoriilor si creantelor agentilor economici care intra sub incidenta H.G. nr. 773/2019. Categoriile de servicii de compensare care nu sunt reglementate de H.G. nr. 773/2019 sunt realizate de catre alte organisme abilitate.»
Obligativitatea raportarii facturilor restante mai vechi de 30 de zile cade in sarcina societatilor cu capital integral/majoritar/minoritar de stat, acestea putand opta in maniera voluntara pentru o solutie sau alta de compensare propusa. SIC identifica aceste solutii pe baza facturilor incarcate de fiecare societate inrolata.
Concluzie:
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Intreaga procedura de compensare se desfasoara in maniera voluntara inca de la crearea accesului si pana la semnarea digitala a ordinelor de compensare.”
Citeste si: Nou in Codul de procedura fiscala - Reguli speciale privind stingerea creantelor fara plata