email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prima analiza din perspectiva CFO asupra fiscalitatii in Romania, realizata de Deloitte: Fiscalitatea romaneasca, Radiografia unei reforme incomplete!

fiscalitateadeloittetvacota unica

Cota unica de impozitare (16%) si cota standard de TVA (19%) reprezinta doua dintre principalele avantaje competitive ale sistemului fiscal romanesc in context regional, insa frecventa schimbarilor legislative, insuficienta reglementarilor si ineficienta aparatului administrativ actioneaza ca factori de instabilitate in dezvoltarea robusta a mediului de afaceri romanesc.

Concluziile se regasesc in Fiscalitatea romaneasca Radiografia unei reforme incomplete, prima analiza din perspectiva CFO asupra fiscalitatii in Romania, realizata de Deloitte Tax, directia de consultanta fiscala din cadrul Deloitte Romania.

Din foarte multe puncte de vedere, gradul de sofisticare fiscala dintr-o tara este direct proportional cu nivelul de maturitate al economiei respective, spune Rodica Segarceanu, Partener Deloitte Tax si coordonator al echipei International & Corporate Tax. in Romania, fiscalitatea a traversat numeroase etape de dezvoltare, incercand sa raspunda cerintelor mediului de afaceri. Companiile cu care am vorbit au recunoscut progresele inregistrate si au punctat foarte clar o serie de avantaje fiscale. in continuare, insa, exista motive de ingrijorare cu privire la interpretarea, stabilitatea, aplicabilitatea si transparenta procedurilor si reglementarilor.

Pieter Wessel, Partener Deloitte Tax si coordonatorul echipei de TVA, nuanteaza o serie de aspecte, in baza experientei sale de 22 ani la nivel international.

Am venit din Olanda pentru a ma alatura echipei de consultanti fiscali Deloitte Romania in urma cu sase luni. in tot acest timp, mi-am conturat o imagine de ansamblu a realitatii romanesti si am putut compara sistemele fiscale din cele doua tari. Pot spune ca procesul legislativ este foarte apropiat de standardele Uniunii Europene. Cu toate acestea, modul de executie a acestor reguli nu este intotdeauna in spiritul Uniunii Europene.

Potrivit Bancii Mondiale, nivelul impozitarii, reglementarea si administrarea fiscala sunt elemente cheie pentru mediul de afaceri, in momentul luarii unei decizii de investitii. Romania si-a dezvoltat sistemul fiscal in ultimii 20 de ani, insa reforma este in continuare incompleta, iar acest lucru se reflecta in nivelul de atractivitate pentru investitorii straini si in evolutia mediului de afaceri local.

Principalele concluzii ale raportului

Mediul de afaceri subliniaza nevoia ca autoritatile sa urmareasca  o strategie fiscala pe termen mediu si lung si sa isi concentreze eforturile pentru diminuarea frecventei modificarilor legislative (34%).

Necorelarea procedurilor administrative atrage in practica costuri suplimentare pentru companii si intarzieri in derularea activitatii. Companiile considera oportuna introducerea unor proceduri clare in administrarea fiscala (22%).

Cea mai mare parte a respondentilor au indicat ca legislatia vizand diversele impozite este complicata si adesea creeaza contradictie intre spete.

in contextul in care nivelul actual al contributiilor sociale reprezinta unul dintre cele mai importante costuri pentru companii, plafonarea acestora este o masura importanta pentru 23% dintre respondenti.

TVA-ul reprezinta cel mai problematic aspect in relatia cu autoritatile (35%).

Relatia cu autoritatile ramane un aspect controversat, respondentii semnaland de multe ori lipsa de flexibilitate si transparenta, slaba pregatire a inspectorilor fiscali si atitudinea necooperanta, precum si comunicarea ineficienta (autoritatile evita sa isi asume raspunderea, nepronuntandu-se in spete mai dificile).

Deloitte Tax a realizat acest studiu in perioada 17 august 20 septembrie 2009, adunand opiniile directorilor financiari sau ale coordonatorilor departamentelor de taxe din cadrul celor mai importante companii din Romania. Opiniile celor 130 de respondenti, exprimate in proportie de peste 80% in cadrul unor interviuri directe, au fost centralizate intr-un raport complex de 32 de pagini. Participantii reprezinta cele mai importante domenii de activitate din Romania: Industria Bunurilor de Consum, Industria Serviciilor Financiare, Industria Prelucratoare, Tehnologie, Media si Telecomunicatii, Servicii Profesionale, Industria Medicala si Farmaceutica, Energie si Resurse, Imobiliare si Constructii, Aviatie si Servicii de Transport.

Rezultatele acestei analize reprezinta exclusiv opinia companiilor participante, Deloitte Tax S.R.L. asumandu-si doar rolul obiectiv de a le prezenta intr-un mod centralizat. Grupul de companii selectate nu isi propune sa fie un esantion reprezentativ pentru intreaga economie romaneasca.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fiscalitateadeloittetvacota unica


Data aparitiei: 22 Octombrie 2009

Votati articolul "Prima analiza din perspectiva CFO asupra fiscalitatii in Romania, realizata de Deloitte: Fiscalitatea romaneasca, Radiografia unei reforme incomplete!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X