Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Servicii de formare profesionala. Cum se aplica scutirea de TVA?

Data aparitiei: 10 Iunie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
scutire tvaoperatiune scutitadeducereservicii formare profesionalacodul fiscaltva

In cazul de mai jos, dam ca exemplu o firma care deruleaza activitati de formare profesionala autorizata in care TVA este clasificat ca o operatiune scutita fara drept de deducere. S-a incheiat un contract de colaborare tot cu un ONG caruia i-a fost dat dat dreptul sa organizeze cursuri autorizate folosindu-se de autorizatia pentru cursul respectiv. In concret, factureaza cursantilor si le asigura lector si examinatori, iar firma elibereaza cursantilor diplomele cu denumirea organizatiei.Vom vedea in ce masura catre firma colaboratoare trebuie sa se emita factura pentru partea de venit care revine societatii. De asemenea, stabilim daca TVA-ul e scutit fara drept de deducere sau daca se aplica normal cu o cota de 20%.

Conform art. 292 alin. 1 lit. f din Codul fiscal este scutita de TVA formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate.Scutirea se acorda in conditiile prevazute in normele metodologice. In acest sens, pct. 42 alin. 1 din Normele metodologice prevede ca scutirea se aplica de persoanele autorizate in acest scop conform OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de alte categorii de persoane prevazute in norme.

Dupa cum se prevede la art. 19 alin. (1) din  OG 129/2000, furnizarea serviciilor de formare profesionala se realizeaza de catre furnizorii autorizati in baza unor contracte de formare profesionala incheiate cu participantii la aceste programe.

Din cele prezentate ar reiesi ca organizatia elibereaza certificatele/diplomele de absolvire  fara sa aiba contracte de formare profesionala incheiate cu cursantii si fara sa desfasoare activitatile proprii-zise de formare profesionala, motiv pentru care serviciile de formare profesionala se considera prestate de catre partener, care este neautorizat. In aceste conditii, daca organizatia factureaza servicii catre partenerul autorizat nu se poate sustine ca factureaza servicii de formare profesionala scutite de TVA si, ca atare, factura trebuie emisa cu TVA. In ipoteza in care, potrivit contractului de colaborare, sunt facturate servicii de examinare in vederea absolvirii cursurilor/programelor si eliberarea certificatelor/diplomelor recunoscute la nivel national, cu respectarea legislatiei specifice in materie atunci factura se va emite in regim de scutire fara drept de deducere.

Oricum, taxarea sau nu cu TVA a sumelor facturate partenerului depinde de claritatea clauzei referitoare la obiectul contractului convenita de parti prin contractul de colaborare, care trebuie sa permita identificarea cu usurinta a naturii prestatiilor intrucat, in eventualitatea unui control fiscal, organele de control vor avea tendinta sa interpreteze prevederile contractuale in defavoarea contribuabililor controlati.

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X