email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Diurna. Avansuri spre decontare

OG 15/1996norme metodologiceHG 2.185/2004diurnaavansuri spre decontare

 

Silviu Stoica, valabil la 05-Feb-2010

Intrebare: Obiectul de activitate este transport international de marfa, soferii primesc la plecare in cursa avansuri in lei pt a alimenta motorina la iesire si la intrare in tara si pentru plati rovignete si alte cheltuieli, stiu ca plati catre persoane fizice din casierie se pot face fara respectarea plafonului de 50 si 100 mil, dar as vrea sa stiu daca este legal sa se dea avansuri cu dispozitie de plata pentru deplasare unui singur salariat peste 5000 ron pentru a se face plati la mai multi furnizorii ( facturile de la un singur furnizor nu depasesc suma de 5000 ron dar per total cheltuielile pe cursa depasesc 5000 ron pe salariat).
Deasemenea, se poate sa fac dispozitii de plata catre mai multi salariati (pentru plati catre furnizori pe parcursul cursei) intr-o singura zi si sa depaseasca suma de 10000 ron?
In situatia in care se platesc diurne pentru soferii care efectueaza curse internationale si se achita din casierie cu dispozitie de plata contravaloarea a 300 euro in lei, este legal?? Soferii avand calitatea de salariat si fiind pers.fizice, se supun prevederilor regulamentului care limiteaza platile la 5000 si 10000 ron pe zi?

Raspuns: Potrivit art. 5 alin. (2) lit. c) din OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, cu modificarile ulterioare se pot efectua plati in numerar catre persoane juridice in limita unui plafon zilnic maxim de 10.000 lei, platile catre o singura persoana juridica fiind admise in limita unui plafon zilnic in suma de 5.000 lei (10.000 lei, daca furnizorul este o retea de magazine de tipul Cash&Carry). Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei.  In baza alin. (3) al art. 5 sunt exceptate de la acest plafon cheltuielile de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute, efectuate in acest sens.

Totodata, alin. (4) al art. 5 din acelasi act normativ, prevede ca la acordarea avansurilor spre decontare, in scopul efectuarii de plati catre persoane juridice, se vor respecta plafoanele prevazute la alin. (2) lit. c). Conform pct. 7 din Normele metodologice aprobate prin HG 2.185/2004, la data platii avansurilor spre decontare, sumele aferente intra in calculul plafonului zilnic maxim.

Concret, nu puteti acorda mai multor salariati avansuri spre decontare in limita sumei de 5.000 lei, astfel incat suma avansurilor acordate intr-o singura zi sa depaseasca limita de 10.000 lei, intrucat calculul plafoanelor se face in functie de data acordarii avansurilor si, in consecinta, toate avansurile acordate in ziua respectiva intra in calculul plafonului zilnic maxim. Din aceleasi ratiuni, se poate aprecia ca si avansul catre un singur salariat nu trebuie sa depaseasca limita de 5.000 lei intr-o singura zi (din punct de vedere al plafoanelor pentru platile in numerar, salariatul este tratat ca si un furnizor). 

Referitor la diurna, puteti acorda contravaloarea in lei a diurnei, daca ati convenit acest lucru cu salariatii prin contractul colectiv sau contractul individual de munca. Sumele incasate cu titlu de diurna de catre soferi nu intra in calculul plafonului pentru platile in numerar, fiind exceptate expres in acest sens de alin. (3) al art. 5 din OG 15/1996. De asemenea, daca, datorita specificului activitatii, este nevoie sa acordati salariatilor sume mai mari de 5.000 lei, atunci puteti acorda diferenta ca avans pentru cheltuieli neprevazute la momentul plecarii in deplasare in interes de serviciu, iar suma astfel acordata este exceptata de la calculul plafonului.

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OG 15/1996norme metodologiceHG 2.185/2004diurnaavansuri spre decontare


Data aparitiei: 05 Februarie 2010

Votati articolul "Diurna. Avansuri spre decontare":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X