In articolul de mai jos, prezentam in sinteza informatii utile pentru completarea si depunerea formularului 200, pentru veniturile realizate din activitati agricole.
Generalitati
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care au realizat in anul 2010 venituri in bani si/sau in natura provenind din activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real: venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si in solarii, special destinate acestor scopuri, si/sau in sistem irigat; din cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si a ciupercilor; din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si din altele asemenea.
Declaratia se depune de contribuabilii care au desfasurat activitatea in mod individual si/sau in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice si care au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Persoanele fizice care au realizat venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice, completeaza declaratia avand in vedere venitul net distribuit, care le revine din asociere.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Important! Nu au obligatia depunerii formularului 200, persoanele fizice care in anul 2010 au realizat venituri din activitati agricole cu impunere finala, din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala , de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda , catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau de catre alte unitati pentru utilizare ca atare, potrivit art. 74 alin. (4) din Legea nr. 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, carora li s-a retinut impozit in cota de 2%.
Procurarea si depunerea declaratiilor de venit
Pentru procurarea declaratiilor de venit aferente anului fiscal 2010, contribuabilii au doua posibilitati:
- descarcarea de pe websiteurile: Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - de la adresa www.anaf.ro sectiunea Asistenta contribuabili/Toate formularele, cu explicatii.
- prezentarea la sediul administratiei fiscale de unde pot obtine gratuit formularele de declaratii fiscale.
Dupa completare, formularele pot fi depuse la registratura administratiei teritoriale unde contribuabilii au domiciliul sau transmise prin posta, cu confirmare de primire, costul trimiterii fiind suportat de catre contribuabili.
Instructiuni de completare
Declaratia se completeaza in doua exemplare, scriind corect si citet datele in modulele prezentate mai jos.
Modulul I. Date de identificare a contribuabilului
In acest modul se inscriu:
- numele/prenumele, adresa cu domiciliul fiscal, codul numeric personal/numarul de identificare fiscala - se inscrie codul numeric personal din actul de identitate al fiecarui contribuabil sau numarul de identificare fiscala atribuit de catre ANAF cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz;
- banca, cont bancar (IBAN) - se inscrie denumirea bancii si codul IBAN al contului bancar al contribuabilului.
Modulul II. Date privind veniturile realizate pe surse si categorii de venit
Submodulul 1.A. Date privind activitatea desfasurata
Randul 1. Categoria de venit - se bifeaza casuta corespunzatoare, venituri din activitati agricole.
Randul 2. Determinarea venitului net - se bifeaza casuta corespunzatoare in functie de modul de determinare a venitului net, in sistem real.
Randul 3. Forma de organizare - se bifeaza casuta corespunzatoare modului de desfasurare a activitatii: individual sau intr-o forma de asociere intre persoane fizice.
Randul 4. Obiectul principal de activitate - se inscrie denumirea activitatii generatoare de venituri, desfasurata de contribuabil (activitati agricole).
Randul 6. Documentul de autorizare - se inscrie numarul documentului de autorizare care a fost inregistrat la consiliul local;
Randul 7, 8. Data inceperii/incetarii activitatii - se inscrie data prevazuta pentru inceperea activitatii.
Submodulul 1.B. Date privind venitul /castigul net anual
a) Activitate desfasurata in mod individual
Se completeaza pe baza datelor din evidenta contabila.
Randul 1.1. Venit brut - se inscrie suma reprezentand veniturile totale in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura incasate in anul de raportare atat in activitatea de baza cat si din activitati adiacente.
Randul 1.2. Cheltuieli deductibile - se inscrie suma reprezentand cheltuielile efectuate in vederea realizarii venitului, cu conditia sa fie efectuate in interesul direct al activitatii, sa corespunda unor cheltuieli efective, sa fie justificate cu documente si sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite.
Randul 1.3. Venit net anual - se inscrie suma reprezentand diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile(daca venitul brut este mai mare decat cheltuielile deductibile).
Randul 1.5. Pierdere fiscala anuala/Pierdere neta anuala - se inscrie suma reprezentand diferenta dintre cheltuielile deductibile si venitul brut, daca venitul brut este mai mic decat cheltuielile deductibile, respectiv se scade rd. 1.1 din rd. 1.2.
b) Activitate desfasurata intr-o forma de asociere
In cazul asocierilor dintre persoane fizice, care nu dau nastere unei persoane juridice, se vor completa numai rd.1. 3 sau rd.1. 5, astfel:
Randul 1.3. Venit net - se preia suma inscrisa in Declaratia anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica, reprezentand venitul net din asociere, realizat in anul 2010 supus impozitului pe venit si distribuit asociatului, conform contractului de asociere.
Randul 1.5. Pierdere fiscala/Pierdere neta anuala - se preia suma inscrisa in Declaratia anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica, reprezentand pierderea fiscala din asociere realizata in anul 2010 si distribuita asociatului, conform contractului
Sanctiuni
Nedepunerea pana la 15 mai 2011 a declaratiilor de venit de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 la 100 lei.
*
Baza legala: Ordinul Presedintelui ANAF nr. 233/2011 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; art. 219, alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.