Problema:
Cheltuiala cu diurna pentru asociat este nedeductibila la calculul impozitul pe profit si este considerata distribuire de dividend. Va rog frumos sa indicati notele contabile pentru constituire, declarare si plata impozit pe dividende 16% in aceasta situatie.
Solutie:
Potrivit art 21 alin (3) lit b din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , este deductibila limitat la calculul profitului impozabil "suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice".
Avand in vedere ca sumele reprezentand diurna nu sunt acordate unor salariati ai unitatii, cheltuielile nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil si sunt asimilate unor distribuiri de dividende.
Conform definitiei data de art 7 pct 12 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:
"12. dividend - o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, exceptand urmatoarele:
a) o distribuire de titluri de participare suplimentare care nu modifica procentul de detinere a titlurilor de participare ale oricarui participant la persoana juridica;
b) o distribuire efectuata in legatura cu dobandirea/rascumpararea titlurilor de participare proprii de catre persoana juridica, ce nu modifica pentru participantii la persoana juridica respectiva procentul de detinere a titlurilor de participare;
c) o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;
d) o distribuire in bani sau in natura, efectuata cu ocazia reducerii capitalului social constituit efectiv de catre participanti;
e) o distribuire de prime de emisiune, proportional cu partea ce ii revine fiecarui participant.
Se considera dividend din punct de vedere fiscal si se supune aceluiasi regim fiscal ca veniturile din dividende:
- suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile achizitionate de la un participant la persoana juridica peste pretul pietei pentru astfel de bunuri si/sau servicii, daca suma respectiva nu a facut obiectul impunerii la primitor cu impozitul pe venit sau pe profit;
- suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia".
Legea 31/1990 privind societatile comerciale nu recunoaste insa distribuirea de dividende inainte de inchiderea exercitiului financiar si repartizarea profitului, deci nu se vor intocmi note contabile in acest sens.
Asimilarea platilor efectuate catre asociati cu o distribuire de dividende se poate constata de organele de inspectie fiscala; obligatiile suplimentare de plata stabilite se vor inregistra in contabilitatea unitatii cu ajutorul formulei contabile:
6581 Despagubiri, amenzi si penalitati = 4481 Alte datorii fata de bugetul de stat