Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Tractor si semanatoare din Germania. TVA

Data actualizarii: 19 Mai 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
tvatva deductibilatva colectatamijloace de transport
Intrebare:    
Societate comerciala platitoare de TVA vrea sa achizitioneze un tractor si o semanatoare noua din Germania. Firma din Germania este si ea platitoare de TVA. Cum se considera tractorul si semanatoarea? Mijloace de transport noi? Suntem obligati sa platim TVA?

Raspuns:
Tractorul este un vehicul rutier, aspect reglementat prin O.U.G. nr. 109 din 14 iulie 2005 privind transporturile rutiere, art. 3 punctul 50 lit. d). Astfel, tractorul este definit drept un vehicul rutier care, prin conceptie si constructie, este destinat exclusiv sau in principal tractarii de remorci/semiremorci sau utila-je. Consider ca semanatoarea se incadreaza in categoria utilajelor. In categoria mijloacelor de transport se incadreaza doar tractorul ca vehicul rutier definit la punctul 50 din O.U.G. nr. 109/2005. In baza acestui act normativ, vehiculul rutier este un sistem mecanic destinat circulatiei pe drumurile publice, cu sau fara mijloace de autopropulsare, si care se utilizeaza in mod normal pentru transportul de persoane sau de mar-furi ori pentru efectuarea de servicii sau lucrari. In categoria vehiculelor rutiere se incadreaza: autovehiculele, remorcile, semiremorcile si tractoarele.
 
Delimitarea intre vehicul nou si vehicul vechi se face in functie de conditiile stabilite prin articolul 1251 "Semnificatia unor termeni si expresii" alin. (3), lit. b) din Codul fiscal. Astfel, pentru a fi considerat nou, un mijloc de transport auto trebuie sa indeplineasca una din urmatoarele doua conditii alternative:
1.    sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune;
2.    sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km.
Deci, in aceste criterii se poate incadra chiar si un tractor.
In situatia in care un mijloc de transport nu indeplineste una din cele doua conditii, este considerat vechi, deci second hand. Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca aceste criterii de delimitare sunt utile doar pentru aplicarea regimului special second hand de catre o persoana impozabila care are calitatea de cumparator-revanzator al unui astfel de vehicul. In acest caz, furnizorul, in anumite conditii poate aplica regimul special second hand prin care supune impozitarii TVA doar marja profitului.

In situatia in care furnizorul din Germania nu are aceasta calitate de cumparator revanzator, mijloacele fixe sunt noi si pe factura nu se regaseste o mentiune de genul "regim special second hand", ci o mentiune de genul "neimpozabil" sau "reverse charge" cumpararea tractorului, inclusiv a semanatorii reprezinta pentru firma din Romania o operatiune de achizitie intracomunitara de bunuri care se supune re-gimului de taxare inversa materializat prin formula contabila:
              4426                     =          4427       
  TVA deductibila                 TVA colectata
   
Din acest motiv operatiunea se raporteaza d.p.d.v. fiscal dupa cum urmeaza:
- prin declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul A;
- prin decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:
- la randul 5 denumit "Achizitii de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)"  cu preluarea sumei la randul 5.1 denumit "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" Suma TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 4427;
- la randul 17 cu preluarea acelorasi sume  la randul 17.1 si 17.1.1. Suma TVA corespunde cu rulajul debitor al contului 4427.

Pentru stabilirea in lei a bazei de impozitare TVA se aplica ultimul curs de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile din data la care intervine exigibilitatea taxei. In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii de catre partenerul extern.

In concluzie, avand in vedere faptul ca firma pe care o reprezentati este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, aveti avantajul ca nu trebuie sa achitati efectiv suma TVA aferenta valorii de achizitie, fiind suficienta doar aplicarea regimului de taxare inversa cunoscuta si sub denumirea de "autolichidarea TVA".





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X