Intrebare:
O societate primeste o factura pentru o achizitie intracomunitara dupa inchiderea lunii in care aceasta a fost emisa, dar inainte de depunerea declaratiei 300 si a 390. In ce masura este corect ca aceasta sa fie prinsa in declaratiile aferente lunii in care ea a fost emisa? Vor exista diferente intre declaratii si evidenta contabila (balanta, jurnale TVA)? In cadrul societatii in cauza, inregistrarile contabile aferente unei anumite luni nu se pot face decat pana maxim pe 10 ale lunii urmatoare.
Raspuns:
Potrivit OMFP 183/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", instructiuni de completare, la randurile 5 si 17 se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, precum si baza de impozitare pentru achizitiile de bunuri efectuate de catre beneficiarul unei livrari ulterioare efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare, pentru care acesta este obligat la plata taxei conform art. 150 alin. (4) din Codul fiscal, si taxa pe valoarea adaugata aferenta, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitii intracomunitare de bunuri. Se inscriu si ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 138 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 1342 alin. (3) din Codul fiscal .

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Potrivit OMFP 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", instructiuni de completare, la sectiunea "achizitii intracomunitare de bunuri" - se inscrie suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care persoana impozabila care depune declaratia este obligata la plata taxei conform art. 151 din Codul fiscal , si pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri pentru achizitii intracomunitare de bunuri.
Potrivit art. 135 din Codul fiscal , in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia. In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator. Prin exceptie, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1) din Codul fiscal sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 155 alin.(4) din Codul fiscal , daca factura sau autofactura este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
In concluzie achizitia intracomunitara trebuie raportata in decontul de TVA (declaratia 300) si declaratia 390 din luna in care intervine exigibilitatea taxei pe valoare adaugata. Cum in cazul dvs., exigibilitatea taxei intervine la data la care a fost emisa factura, operatiunea trebuie declarata in declaratiile fiscale completate si depuse pentru luna in care a fost emisa factura. Chiar daca factura ar fi receptionata ulterior termenului de depunere a declaratiilor respective, luand in considerare data emiterii acesteia, consideram ca obligatia raportarii achizitiei intracomunitare in luna in care a fost emisa factura se mentine. Receptia tarzie a facturii nu reprezinta motiv de nedeclarare. In acest sens, in ceea ce priveste declaratia 390, in cazul in care aceasta a fost completata fara a fi cuprinsa si aceasta achizitie intracomunitara, se va proceda la rectificarea declaratiei. In ceea ce priveste declaratia 300 operatiunea se poate declara si in decontul de TVA depusa intr-o luna ulterioara, dar valoarea achizitiei va fi declarata pe randul de regularizari.
Pentru o mai buna intelegere oferim urmatorul exemplu:
Cazul 1
Data achizitiei 05.02.2011
Data facturii 25.02.2011
Exigibilitatea intervine pe 25.02.2011
Indiferent cand este primita factura aceasta operatiune se declara in declaratiile lunii februarie
Cazul 2
Data achizitiei 05.02.2011
Data facturii 10.03.2011
Exigibilitatea intervine pe 10.03.2011
Indiferent cand este primita factura, aceasta operatiune se declara in declaratiile lunii martie
Cazul 3
Data achizitiei 05.02.2011
Data facturii 25.03.2011
Exigibilitatea intervine pe 15.03.2011
Indiferent cand este primita factura, aceasta operatiune se declara in declaratiile lunii martie
In concluzie, se considera ca pot exista diferente intre declaratii si raportarile contabile, dar acestea trebuie reconciliate si trebuie explicata provenienta lor. In timp ce instructiunile de completare a decontului de TVA sunt mai permisive permitand si inregistrarea in perioade ulterioare a unor operatiuni care s-au desfasurat anterior, declaratia 390 este extrem de restrictiva, orice rectificare a acesteia fiind penalizata cu o amenda de la 500 la 1500 lei potrivit art. 2191 din Codul de procedura fiscala .