Situatia pe care ne dorim sa o clarificam astazi impreuna cu dvs. priveste acele societati care aplica Reglamentarile contabile conforme cu Directiva a IV a CEE (OMFP 3055/2009), dar indeplinesc conditiile pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate (OMFP 2239/2011). Vom vedea astfel in ce masura aceste societati pot intocmi situatii financiare anuale simplificate la 31.12.2011 fara sa faca transpunerea conturilor.
In plus, se va stabili daca in cazul unui raspuns afirmativ, aceleasi societati sunt obligate in 2012 sa aplice reglementarile contabile din OMFP 2239/2011.
Raspuns:
Sistemul simplificat de contabilitate a fost aprobat prin OMFP 2239/2011, care stabileste ca firmele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro sa poata opta pentru un sistem simplificat de contabilitate. Ceea ce inseamna ca societatile care indeplinesc cumulativ aceste doua criterii de marime vor intocmi situatii financiare anuale simplificate care cuprind:
1. bilant simplificat (cod 10),

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
2. cont de profit si pierdere simplificat (cod 20).
Potrivit precizarilor din Anexa nr 1 la Ordinul 52/2012 , pct 2.17, entitatile care in exercitiul financiar precedent au indeplinit concomitent urmatoarele doua criterii de marime:- cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro inclusiv; si- totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro inclusiv pot opta pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate. In acest caz, acestea intocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind:- bilant simplificat (cod 10), cont de profit si pierdere simplificat (cod 20).
Potrivit art. 4 din OMFP 2239/2011 , persoanele care au optat pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate utilizeaza pentru evidentierea operatiunilor economico-financiare planul de conturi simplificat si tratamentele contabile prevazute de reglementarile contabile simplificate.
In functie de necesitatile de informatii si complexitatea operatiunilor economico-financiare, aceste persoane pot utiliza si conturi din planul de conturi general, precum si tratamente contabile cuprinse in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Persoanele care au utilizat o parte sau toate conturile din planul de conturi general cuprins in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, completeaza situatiile financiare anuale simplificate pe baza informatiilor corespunzatoare elementelor prezentate in aceste situatii.
Potrivit prevederilor pct 2.19. (1) din Anexa nr 1, incadrarea in criteriile de marime prevazute la pct. 2.17 se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale, respectiv a balantei de verificare, incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii aceluiasi exercitiu financiar.
Conform precizarilor MFP, entitatile care au utilizat o parte sau toate conturile din Planul de conturi general cuprins in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009 , cu modificarile si completarile ulterioare, completeaza situatiile financiare anuale simplificate pe baza informatiilor corespunzatoare elementelor prezentate in aceste situatii.
Actul normativ publicat de MFP mentioneaza ca sistemul simplificat de contabilitate este optional, astfel incat entitatile care indeplinesc criteriile de marime necesare, insa nu opteaza pentru aplicarea sistemului simplificat, vor depune situatiile financiare conform Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009.
In concluzie, daca indepliniti cele doua criterii de marime cumulativ, puteti sa intocmiti situatii financiare anuale simplificate. In ordin nu se mentioneaza obligativitatea transpunerii soldurilor conturilor din planul de conturi general cuprins in reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 in planul de conturi simplificat . In Anexa la OMFP 2239/2011, se mentioneaza situatia in care se efectueaza transpunerea conturilor, astfel, daca utilizati reglementarilor contabile simplificate si nu mai indepliniti cele doua conditii pentru depunerea situatiilor financiare anuale simplificate, se efectueaza transpunerea soldurilor conturilor din planul de conturi simplificat in planul de conturi general cuprins in reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.
Totusi, este indicat ca situatiile financiare anuale simplificate sa fie insotite suplimentar si de o anexa din care sa reiasa cum au fost utilizate si transpuse informatiile rezultate din conturile din balanta de verificare in bilantul simplificat si in contul de profit si pierdere simplificat .(pe baza tabelului de transpunere din capit. V la ordin).Partea superioară a machetei
In situatia depunerii situatiilor financiare anuale simplificate , puteti utiliza pentru anul 2012 o parte sau toate conturile din planul de conturi general cuprins in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009 , cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit art. 4 OMFP 2239/2011.