Analizam prin cele ce urmeaza cazul unei fundatii organizate sub forma unei gradinite in care sunt primiti si copiii unor membri ai fundatiei, acestia platind o suma drept cotizatie. Vom vedea astfel cum se inregistreaza aceasta suma in contabilitate si in ce categorie de venit se incadreaza, oferind si o monografie contabila in acest sens.
Raspuns:
1) Conform art. 46 alin (1) din OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, veniturile asociatiilor sau federatiilor provin din:
a) cotizatiile membrilor;
b) dobanzile si dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, in conditii legale;
c) dividendele societatilor comerciale infiintate de asociatii sau de federatii;
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
d) venituri realizate din activitati economice directe;
e) donatii, sponsorizari sau legate;
f) resurse obtinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale;
g) alte venituri prevazute de lege.
Veniturile fundatiilor sunt cele prevazute la alin. (1) lit. b) - g)".
Astfel aceasta "cotizatie" ce se incaseaza de la membrii se incadreaza la venituri rezultate din activitati economice ale fundatiei.
In categoria organizatiilor nonprofit intra si fundatiile, conform definitiei data de art. 7 pct. 18 din Legea 571/2003 : "organizatie nonprofit - orice asociatie, fundatie sau federatie infiintata in Romania, in conformitate cu legislatia in vigoare, dar numai daca veniturile si activele asociatiei, fundatiei sau federatiei sunt utilizate pentru o activitate de interes general, comunitar sau nonpatrimonial"
Fundatia dumneavoastra, avand in vedere ca desfasoara si activitate economica, trebuie sa evidentieze dinstinct veniturile si cheltuielile aferente activitatii desfasurate in scopul obtinerii de profit, conform reglementarilor contabile. Pentru activitatea economica se folosesc aceleasi grupe de cheltuieli si venituri utilizate de societatile comerciale, potrivit art. 3 din OMFP 1969/2007 privind aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial.
2) Din punctul de vedere al documentului emis pentru incasare, sunt aplicabile prevederile de la art. 1 din OUG 28/1999 privind casele de marcat fiscale, cu modificari ulterioare ce stabilesc potrivit caruia agentii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. Agentii economici denumiti utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura fiscala.
Astfel, ca regula generala operatorii economici ce efectueaza livrari de bunuri si prestarii de servicii direct catre populatie, au obligatia emiterii bonului fiscal la incasarea bunurilor si serviciilor prestate.
Exceptiile de la aceasta obligativitate a utilizarii casei de marcat fiscale se regasesc la art. 2 din OUG 28/1999 printre care nu se regasesc serviciile desfasurate de gradinite, legiuitorul nu a prevazut exceptii.
Din analiza prevederilor actului normativ mai sus amintit, prin faptul ca dvs incasati de la parintii copiilor direct contravaloarea serviciilor prestate, trebuie sa detineti casa de marcat si sa eliberati bonul fiscal.
3) In privinta monografiei contabile, in functie de achizitiile efectuate, se vor inregistra in conturile de cheltuieli aferente . Acestea vor fi parti componente ale costului de productie pentru masa servita si se vor inregistra prin articolul contabil 345 "Productie proprie" = 711" Venituri aferente costurilor productiei proprii".
Scaderea din gestiune a mesei servite copiilor se va inregistra prin articolul contabil:
711 "Venituri aferente costurilor productiei proprii" = 345 "Productie proprie".