Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Cabinetele de contabilitate platesc CAS chiar daca au pierderi? Opinie expert fiscal.

Data actualizarii: 05 Iunie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OUG 125/2011contributii cabinete contabilitateCAScontabili autorizaticalcul contributiepierderi

Autor: Expert fiscal Adrian Condurache

Prevederile OUG 125/2011 prin modificarile aduse, constituie noul temei legal privind calculul si plata contributiei obligatorii de asigurari sociale de stat si de sanatate (art. 296^21).  Aplicarea acestora se face asupra persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica.

Categoriile de contribuabilii vizati (la alin. 1) de aceste prevederi sunt:

a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;
f) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e);
g) persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. a)-c);
h) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d).

(2) Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (1).

Calculatia contributiei se face in functie de venitul declarat, pentru persoanele care realizeaza venituri din profesii libere, din activitati independente, in sistem real, unde avem ca exemplu cabinetele de contabilitate si contabilii autorizati care lucreaza independent, sau persoane inregistrate cu castiguri in sistem de norme de venit lunar, care depind de valoarea salariului de baza minim brut stabilit pe economie.

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale, conform art. 296 ^22, care se refera la persoanele prevazute la art. 296 ^21 alin. (1) lit. a)-e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig; contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale.

Pentru calculul contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, baza lunara de calcul privind persoanele specificate la art. 296 ^21 alin. (1) lit. a)-e) este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate reprezinta venitul net determinat potrivit prevederilor art. 72 si, respectiv, art. 73 coroborat cu art. 48, raportata la cele 12 luni ale anului.

Pentru persoanele persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 sau venitul din asociere, dupa caz, iar pentru contributia asigurarilor sociale de sanatate, aceasta nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

In cazul altor situatii, exista anumite exceptii specificate la art. 296 ^23 prin care:

-persoanele persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole, cele incadrate in art. 52 alin. (1) lit. d),Cod fiscal, cu regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, precum si cele care realizeaza venituri din asocierile fara personalitate juridica, nu datoreaza contributie de asigurari sociale.

-persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura veniturilor sub forma indemnizatiilor de somaj, din pensii mai mici de 740 lei, precum si de natura celor enumerate la art. 296 ^21 alin. (1) lit. a)-d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) precum si din asocierile fara personalitate juridica.

-pentru persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296 ^21 alin. (1) lit. a)-d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e), se calculeaza si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri.

Efectuarea de plati anticipate cu titlu de contributii sociale , conform art. 296 ^24 din OUG 125/2011 este prevazuta pentru urmatoarele cazuri:

-pentru contribuabilii prevazuti la art. 296 ^21 alin. (1) lit. a)-e) si lit. g).
-pentru contributia de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, potrivit regulilor prevazute la art. 82, sau pe baza normelor de venit, potrivit prevederilor prevazute la art. 83; pentru contributia de asigurari sociale, obligatiile lunare de plata se stabilesc pe baza venitului declarat, prevazut la art. 296 ^22 alin. (1).

Prin decizia de impunere, in functie de baza de calcul al contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, pentru contribuabilii prevazuti la art. 296 ^21 alin. (1) lit. a)-e) se evidentiaza lunar, iar plata acestei contributii se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Pentru contribuabilii prevazuti la art. 296 ^21 alin. (1) lit. g) plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza semestrial, in doua rate egale, pana la data de 25 septembrie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv, pentru contribuabilii prevazuti la art. 296 ^21 alin. (1) lit. g).

Pentru contribuabilii incadrati in art. 52 Cod fiscal cu regim de retinere la sursa a impozitului, se datoreaza contributii sociale individuale precum si asigurari sociale de sanatate in cursul anului pe masura obtinerii veniturilor, sub forma platilor anticipate, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective in conformitate cu prevederile art. 52 si art. 74 alin. (4), dupa caz.

Pentru persoanele care nu realizeaza venituri contributia de asigurari sociale de sanatate nu se face plata, decat daca acestea dobandesc  calitatea de asigurat conform art. 296 ^32 din OUG 125/2011, iar acestea au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate, valoarea de plata reprezentand  salariul minim brut pe tara.

Conform OUG 125/2011, incepand cu data de 1 iulie 2012 se abroga art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 431 din 28 iunie 2010, aprobata prin Legea nr. 279/2010, cu modificarile ulterioare, iar competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice revine Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X