Vom vedea, in randurile urmatoare, in ce masura se poate utiliza un plan de conturi specific unei unitatii si ce implica acesta.
Raspuns:
Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OMFP 3055/2009 prevad formatul si continutul situatiilor financiare anuale, principiile contabile si regulile de recunoastere, Planul de conturi general, precum si continutul si functiunea conturilor contabile
In capitolul IV, pct 328 din OMFP 3055/2009 este reglementat Planul de conturi general, astfel:
" (1) Conturile sintetice din planul de conturi se pot dezvolta pe conturi analitice in functie de necesitatile impuse de anumite reglementari sau potrivit necesitatilor proprii ale fiecarei entitati.
(2) Conturile pot avea functiune contabila de activ (A), pasiv (P) sau sunt bifunctionale (A/P). In general, conturile cu functiune contabila de activ corespund elementelor de natura activelor si cheltuielilor, iar conturile cu functiune contabila de pasiv corespund elementelor de natura datoriilor, capitalurilor proprii si veniturilor sau sunt aferente ajustarilor de valoare.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Examen Consultant Fiscal 2025
In conturile cu trei cifre, cifra terminala 9 semnifica operatiuni de sens contrar celor acoperite in mod normal de conturile de nivel superior din grupa din care fac parte.
(3) Conturile in afara bilantului sunt conturi care se debiteaza si se crediteaza in functie de modalitatea de inregistrare in conturile de bilant a operatiunii, la scadenta sau la data realizarii acesteia.
(4) Pentru organizarea contabilitatii de gestiune, nu este obligatorie utilizarea conturilor din clasa 9 "Conturi de gestiune".
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta urmatoarele:
1.Planul de conturi general cuprinde conturi sintetice obligatorii de utilizat pentru toti agentii economici.
2.In functie de necesitatile proprii ale fiecarei societati comerciale, conturile sintetice din planul de conturi se pot dezvolta pe conturi analitice, indiferent de numarul de analitice de care are nevoie firma respectiva.
In ceea ce priveste functiunea conturilor, aceasta este reglementata in capitolul VII din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene.
Functiunea conturilor prezentata in acest capitol nu este limitativa, fiind exemplificat modul de inregistrare contabila a principalelor operatiuni economico-financiare.
La reflectarea in contabilitate a operatiunilor economice derulate se are in vedere continutul economic al acestora, cu respectarea principiilor, bazelor, regulilor si politicilor contabile permise de reglementarea contabila aplicabila.
Prevederile cuprinse in acest capitol nu constituie baza legala pentru efectuarea operatiunilor economico-financiare, ci numai referinte cu privire la inregistrarea in contabilitate a acestora.