Vom analiza, in cele ce urmeaza, cazul de scoatere din activ a creantelor neincasate si om vedea daca se deduc integral cheltuielile la impozitul pe profit, daca debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul (art.21, alin.2, lit.n, pct.4 Cod fiscal ), precum si care sunt documentele necesare care atesta acest fapt.
Raspuns:
Conform prevederilor art. 21 alin 4 lit. o), din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile ulterioare, pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, sunt cheltuieli nedeductibile, pentru partea neacoperita de provizion, cu exceptia pierderilor inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor in conditiile prevazute la art. 21 alin. (2) lit. n).
In aceasta situatie, societatea este obligata sa comunice sa comunice in scris clientilor ca au fost scosi din evidenta.
Rezulta ca:
- in cazul in care sunt constituite

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
De retinut este faptul ca se pot constitui provizioane deductibile fiscal numai pentru creantele care reprezinta sumele datorate pentru produsele vandute, lucrarile executate si serviciile prestate, pe baza de facturi, si neincasate intr-o perioada de 270 de zile incepand cu anul 2004.
- in alte cazuri, cum sunt cele expres prevazute la art. 21 alin (2) lit. n), din Codul fiscal , cheltuielile reprezentand scoaterea din evidenta a creantelor neincasate sunt deductibile.
Dificultatile financiare majore se refera, conform prevederilor pct. 32 indice 1, din normele metodologice pentru aplicarea Codului fiscal aprobate prin HG 44/2004 , cu modificarile ulterioare, la calamitati naturale, epidemii, epizotii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi. Pentru majoritatea acestor situatii institutiile abilitate (ministerele de resort, in principal) emit acte normative pe care le publica in Monitorul oficial al Romaniei.
De ex., in agricultura, conform prevederilor Legii 381/2002 , cu modificarile ulterioare, prin forta majora se intelege acel eveniment imprevizibil si imposibil de inlaturat, independent de vointa omului, cum ar fi decesul fermierului, o catastrofa de mari proportii care afecteaza grav suprafetele agricole, care determina pierderi cantitative si calitative de recolte, mortalitatea animalelor etc.
Fenomenele sociale sau economice, conjuncturile externe si razboaiele sunt cele prevazute de Legea 82/1992 privind rezervele de stat, cu modificarile ulterioare.
Dificultatile financiare majore sunt cele care se refera la fenomene care afecteaza o zona mare a populatiei, a suprafetelor, a constructiilor, stocurilor etc.