In ce priveste exigibilitatea TVA si sistemul de plata a taxei la incasare, dorim sa va informam cu privire la normele referitoare la jurnalele pentru cumparari si vanzari, asa cum au fost modificate odata cu noile prevederi legate de sistemul TVA la incasare.
Norme metodologice
79. [...]
(3) Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care aplica sistemul TVA la incasare au obligatia sa mentioneze in jurnalele pentru vanzari facturile emise pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care este obligatorie aplicarea sistemului TVA la incasare, chiar daca exigibilitatea taxei nu intervine in perioada fiscala in care a fost emisa factura. in plus fata de cele prevazute la alin.(2) in jurnalele pentru vanzari se inscriu si urmatoarele informatii in cazul acestor operatiuni:
a) numarul si data documentului de incasare sau, dupa caz, data la care a expirat termenul limita de 90 de zile prevazut la art. 134^2 alin.(5) din Codul fiscal;
b) valoarea integrala a contravalorii livrarii de bunuri/prestarii de servicii, inclusiv TVA;
c) baza impozabila si taxa pe valoarea adaugata aferenta;
d) valoarea incasata, inclusiv TVA, precum si baza impozabila si TVA exigibila corespunzatoare sumei incasate sau, dupa caz, la expirarea termenului limita de 90 de zile prevazut la art. 134^2 alin. (5) din Codul fiscal se evidentiaza daca exista diferente de sume neincasate, care devin exigibile precum si baza impozabila si TVA exigibila corespunzatoare sumei respective;
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T Ghid de raportare corecta
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
e) diferenta reprezentand baza impozabila si TVA neexigibila.
(4) In cazul jurnalelor pentru vanzari prevazute la alin. (3), facturile care au TVA neexigibila integral sau partial vor fi preluate in fiecare jurnal pentru vanzari pana cand toata taxa aferenta devine exigibila ori ca urmare a incasarii sau, dupa caz, la expirarea termenului limita de 90 de zile prevazut la art 134^2 alin. (5) din Codul fiscal, cu mentionarea informatiilor prevazute la alin. (3) lit. a) - e). in cazul informatiei de la alin. (3) lit. d) se va mentiona numai suma incasata in perioada
fiscala pentru care se intocmeste jurnalul pentru vanzari sau, dupa caz, baza impozabila si TVA care devine exigibila ca urmare a expirarii termenului limita de 90 de zile prevazut la art 134^2 alin.(5) din Codul fiscal.
(5) Persoanele impozabile care fac achizitii de bunuri/servicii de la persoane care aplica sistemul TVA la incasare inregistreaza in jurnalul pentru cumparari facturile primite pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care este obligatorie aplicarea sistemului TVA la incasare, chiar daca exigibilitatea, respectiv deductibilitatea taxei, nu intervine in perioada fiscala in care a fost emisa factura.
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care aplica sistemul TVA la incasare inregistreaza in jurnalul pentru cumparari facturile primite pentru livrari de bunuri/prestari de servicii chiar daca taxa nu este deductibila in perioada fiscala in care a fost emisa factura. in plus fata de cele prevazute la alin. (2) in jurnalele pentru cumparari se mentioneaza si urmatoarele informatii:
a) numarul si data documentului de plata;
b) valoarea integrala a contravalorii achizitiei de bunuri/prestarii de servicii, inclusiv TVA;
c) baza impozabila si taxa pe valoarea adaugata aferenta;
d) valoarea platita, inclusiv TVA si corespunzator baza impozabila si TVA exigibila;
e) diferenta reprezentand baza impozabila si TVA neexigibila.
(6) In cazul jurnalelor pentru cumparari prevazute la alin. (5), facturile care au TVA neexigibila integral sau partial vor fi preluate in fiecare jurnal pentru cumparari pana cand toata taxa aferenta devine exigibila ca urmare a platii, cu mentionarea informatiilor prevazute la alin. (5) lit. a) - e). in cazul informatiei de la alin. (5) lit. d) se va mentiona numai suma platita in perioada fiscala pentru care se intocmeste jurnalul pentru cumparari.
(7) Documentele prevazute la alin. (2) - (6) nu sunt formulare tipizate stabilite de Ministerul Finantelor Publice. Fiecare persoana impozabila poate sa isi stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila conform specificului propriu de activitate, dar acestea trebuie sa contina informatiile minimale stabilite la alin. (2)-(6) si sa asigure intocmirea decontului de taxa prevazut la art. 156^2 din Codul fiscal.