Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati care achizitioneaza marfa dintr-un stat non-UE.
Invoice-ul in valoare de 11.550 USD este emis cu data de 29.10.2012. Marfa se descarca in zona libera Galati in depozitul unui operator vamal cu care societatea are incheiat contract de depozitare, operatii descarcare-incarcare, vamuire. Data descarcarii este 19.11.2012. Se incheie si o declaratie DVA in data de 06.12.12. In data de 28.02.13 se face vama acestei marfi la un curs de 3.2808.
Operatorul emite si facturi de depozitare, manipulare marfa, reflectate in pretul de achizitie a marfii. Dupa efectuarea vamii, marfa pleaca direct la beneficiarul societatii.
Vom vedea astfel in ce mod intocmim monografia contabila. In plus, dat fiind faptul ca marfa nu intra in depozitul societatii, este generata o gestiune "Zona Libera" si se face o intrare in aceasta gestiune.
Insa atunci cand se face vamuirea si marfa pleaca din acest depozit al operatorului, societatea are nevoie de un document justificativ. Vom vedea astfel ce fel de document se va inctocmi si daca este nevoie de un aviz de insotire a marfii.
Solutia consultantului:

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023

Manual de politici contabile - Stick USB
Monografia contabila pentru operatiunile prezentate (cu mentiunea ca functiunea conturilor prezentata de Reglementarile contabile conforme nu este limitativa, avand rol de exemplificare - capit. VII - Functiunea conturilor din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 ):
- inregistrarea marfii pe baza invoice-ului, pentru care nu s-a efectuat receptia
327 "Marfuri in curs de aprovizionare" = 401 "Furnizori"
- receptia marfii la operatorul vamal pe baza documentelor de depozitare intocmite
357 "Marfuri aflate la terti" = 327 "Marfuri in curs de aprovizionare"
- inregistrarea cheltuielilor cu vamuirea marfii si cheltuielilor de depozitare si manipulare in conformitate cu pct. 51 alin. 1 din Reglementarile contabile
357 "Marfuri aflate la terti" = 401 "Furnizori"
- vanzarea marfii catre benficiar
4111 "Clienti" = 707 "Venituri din vanzarea marfurilor", 4427 "TVA colectata"
- scaderea din patrimoniu a marfii vandute
607 "Cheltuieli privind marfurile" = 357 "Marfuri aflate la terti".
Din punct de vedere contabil, pct. 184 alin. 4 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009 prevede ca se utilizeaza cursul de schimb de la data receptiei bunurilor pentru inregistrarea bunurilor achizitionate insotite de factura sau de aviz de insotire a marfii, urmand ca factura sa soseasca ulterior. Prin urmare, se utilizeaza cursul de schimb de la data receptiei fizice a marfurilor la depozitar, urmand ca diferentele de curs valutar sa se inregistreze in contul contul 665 "Cheltuieli din diferente de curs valutar" sau contul 765 "Venituri din diferente de curs valutar", dupa caz.
Nu este nevoie sa se creeze o gestiune fictiva pentru contul 371 "Marfuri", este suficienta dovedirea pastrarii marfii la operatorul vamal autorizat ca o marfa aflata la terti in custodie. La plecarea marfii direct din depozitul operatorului (depozitarului) catre beneficiar se intocmeste un aviz de insotire a marfii (cod 14-3-6A) ca document de insotire a marfii pe timpul transportului, potrivit Normelor specifice specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile. Factura se va emite ulterior de catre societatea vanzatoare.
Exista si posibilitatea ca marfa sa plece insotita de factura, fara sa se intocmeasca aviz, daca operatorul ce se ocupa cu depozitarea poate emite facturi in numele vanzatorului, conform art. 155 alin. 18 din Codul fiscal , cu indeplinirea conditiilor referitoare la externalizarea emiterii facturii catre un tert prevazute de pct. 73 alin. 3 din Normele metodologice.