Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

ContaUtil: Tot ce nu stiai despre anularea inregistrarii in scopuri de TVA

Data actualizarii: 03 Aprilie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVAanularea inregistrariidecont TVAajustaribunuridepasire plafon


Vom tine cont de normele actuale si vom vorbi despre noua procedura pe care trebuie sa o urmeze persoana interesata sa anuleze inregistrarea in scopuri de TVA si abroga prevederile precedente privind documentatia depusa.

Astfel, potrivit art. 152 alin. (7) din Codul fiscal, un contribuabil inregistrat in scopuri normale de TVA are dreptul sa solicite anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Pentru a putea solicita acest fapt, se necesita sa indeplineasca doua conditii:

a) cifra de afaceri din sfera TVA realizata in anul 2011 sa fie mai mica de 119.000 lei;
b) cifra de afaceri din sfera TVA din anul 2012 sa fie mai mica de 220.000 lei.


Daca solicitarea anularii se face in 2013, se analizeaza plafoanele existente in acesti ultimi 2 ani.

Procedura nu difera substantial, astfel persoanele interesate au posibilitatea ca, in termen de 10 zile de la finele unei perioade fiscale a TVA, sa depuna cererea de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.

In acest sens, se depune formularul (096) "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal".

In ultimul decont de TVA depus se vor efectua ajustarile privind TVA dedusa la bunurile aflate in patrimoniul societatii la data anularii inregistrarii in scopuri de TVA. Autoritatea fiscala are obligatia sa analizeze solicitarea contribuabilului si sa formuleze un raspuns pana la finele lunii in care contribuabilul a depus formularul 096.

In luna in care autoritatea fiscala analizeaza cererea contribuabilului, acesta pastreaza calitatea de persoana inregistrata in scopuri de TVA pana la emiterea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.

Ultimul decont de TVA se depune pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a emis decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. Acest termen este obligatoriu de respectat si de contribuabilii ce au avut ca perioada fiscala trimestrul calendaristic, pentru TVA.









Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X