Vom analiza mai jos cazul unei societati neplatitoare de TVA care a achizitionat un program informatic in 2012 de la o societate din SUA. Tranzactia s-a desfasurat prin intermediul Internetului. In iunie 2013 se achizitioneaza o actualizare a programului de la aceeasi societate. Pe factura emisa de societatea din SUA este inscris urmatorul paragraf:
"Daca sunteti o companie in cadrul Uniunii Europene sau nu aveti un numar de TVA, se poate obtine restituirea TVA-ului de la autoritatile de impozitare cu conditia sa fie scutite de TVA. Suntem in imposibilitatea de a rambursa TVA-ul de la un ordin completat.
Vom vedea astfel care va fi monografia contabila si ce obligatii declarative are societatea pentru actualizarea achizitionata avand in vedere ca softul a fost inregistrat in cont 208.
Se va stabili cum se poate recupera TVA-ul conform paragrafului mai sus mentionat.
Solutia consultantului:
Din punct de vedere al TVA, art. 1251 alin.(1) punctul 26 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal defineste serviciile furnizate pe cale electronica ca fiind: furnizarea si conceperea de site-uri informatice, mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor, furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date, furnizarea de muzica, de filme si de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea si difuzarea de emisiuni si evenimente politice, culturale, artistice, sportive, stiintifice, de divertisment si furnizarea de servicii de invatamant la distanta.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Asadar, din punct de vedere al TVA serviciile constand in furnizarea pe cale elcetronica de programe informatice - software - si actualizarea acestora constituie servicii furnizate pe cale electronica.
Serviciilor furnizate pe cale electronica li se aplica regula generala prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, potrivit careia locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Conform pct. 13 alin. (13) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol, serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal. Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 1564 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa.
Pentru acest serviciu achizitionat, in conformitate cu prevederile art. 150 alin. (2) din Codul fiscal societatea este obligata la plata TVA in Romania daca furnizorul nu este stabilit pe teritoriul Romaniei sau nu este considerat a fi stabilit pentru aceste prestari de servicii pe teritoriul Romaniei.
Pentru aceste servicii apreciem ca nu este aplicabila nicio scutire de TVA prevazuta de Codul fiscal (art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal. Ca atare, societatea are obligatia depunerii decontului special de TVA – Formular 301 si platii contravalorii TVA pentru achizitia respectiva.
In conformitate cu prevederile pct. 88 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, cheltuielile ulterioare efectuate cu o imobilizare necorporala dupa cumpararea sau finalizarea acesteia se inregistreaza in conturile de cheltuieli atunci cand sunt efectuate.
Cheltuielile ulterioare vor majora costul imobilizarii necorporale atunci cand este probabil ca aceste cheltuieli vor permite activului sa genereze beneficii economice viitoare peste performanta prevazuta initial si pot fi evaluate credibil.
Asadar, costurile efectuate vor majora costul imobilizarii necorporale (contul 208 - Alte imobilizari necorporale) daca este probabil ca aceste cheltuieli vor permite activului sa genereze beneficii economice viitoare peste performanta prevazuta initial si pot fi evaluate credibil. In caz contrar costurile se inregistreaza in conturile de cheltuieli (contul 628 - Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti).