Prin Legea 64 publicata in M.OF. nr. 226 din 13 martie 2018 Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui, a fost declarata zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.
Astfel, incepand cu anul 2018, salariatii vor beneficia de inca o zi libera. In total, salariatii beneficiaza de 15 zile libere platite:
- 1 si 2 ianuarie;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Angajatorii sunt obligati sa acorde aceste zile libere, cu urmatoarele exceptii prevazute expres de Codul muncii:
1) unitatile sanitare si cele de alimentatie publica.
Pentru aceasta categorie de unitati, prin hotarare a guvernului se stabilesc programe de lucru adecvate, in scopul asigurarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie;
2) unitatile cu foc continuu. Sunt avute in vedere locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Este vorba despre domeniile care prin natura lor nu permit incetarea activitatii, cum ar fi, spre exemplu, industria metalurgica, industria siderurgica, pentru care acordarea zilelor libere cu ocazia sarbatorilor legale ar insemna oprirea tuturor capacitatilor de productie, un timp de reluare a activitatii indelungat si, ca urmare, pierderi materiale insemnate.
In cadul acestor categorii de unitati angajatorii trebuie sa asigule salariatilor compensarea cu timp liber corespunzator, in urmatoarele 30 de zile. In situatia in care, din motive justificate, nu se acorda aceste zile libere, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala salariatii vor beneficia de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in timpul normal de lucru.
Acordarea zilelor libere se face de catre angajator. Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.