email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

EUID - noul cod de inregistrare pentru PFA-uri si firme - Obligatii noi din iulie 2017

EUID - noul cod de inregistrare pentru PFA-uri si firme - Obligatii noi din iulie 2017
cod unic de inregistrareinregistrare fiscalapfacertificat de inregistrare

UPDATE: Incepand cu data de 7 iulie 2017, firmele si PFA sunt identificate in Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) printr-un nou cod de inregistrare, care este unic la nivel european - EUID. Acest identificator permite contribuabililor sa fie identificati in sistemul de interconectare a registrelor comertului din statele membre ale Uniunii Europene (UE), din care face parte si ONRC.
 

Documentele necesare pentru alocarea identificatorului unic la nivel european (EUID) profesionistilor inmatriculati anterior datei de 7 iulie 2017

    1. Cererea de inregistrare (original), bifata la pct 7.6. – altele – completat: EUID conform art. 1 pct 6 din Legea nr. 152/2015 - (descarcati formularul);

Cererea de inregistrare se depune de catre solicitant la ORCT direct, prin posta, cu scrisoare cu valoare declarata si confirmare de primire, sau prin mijloace electronice. Cererea transmisa in forma electronica va avea incorporata, atasata sau logic asociata semnatura electronica extinsa.


    2. Certificatul de inregistrare, in original;

Certificatul de inregistrare va fi predat in original in momentul prezentarii profesionistului in vederea ridicarii certificatului de inscriere de mentiuni si a celorlalte documente, procedandu-se la anularea lui prin grija personalului ORCT.


Exceptie face situatia in care, la momentul cererii, profesionistul opteaza pentru eliberarea documentelor prin posta sau e-mail, in acest caz originalele fiind predate odata cu depunerea dosarului.

    3. Daca este cazul, imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original).

ATENTIE!

Daca cererea se depune de persoane desemnate sa indeplineasca formalitatile legale prin imputernicire speciala sau avocatiala aceasta va fi semnata de reprezentantul legal al societatii cu exceptia cazului in care prin imputernicire s-a delegat in mod expres dreptul de a preciza domeniul si activitatea principala.

 
DE RETINUT!


• Emiterea unui nou certificat de inregistrare continand si identificatorul unic la nivel european – EUID este optionala si poate fi solicitata separat sau odata cu inregistrarea altor mentiuni in registrul comertului.

• Solutionarea cererii revine in competenta directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si/sau persoanei sau persoanelor desemnate.

• Formularele se distribuie la sediul ORC.
• Documentele se depun la ORC in raza caruia firma isi stabileste sediul social, la ghiseu sau prin corespondenta.

 

 

******

Persoanele fizice autorizate (PFA) si societatile vor primi un cod unic de inregistrare suplimentar, in afara de numarul de ordine existent deja in Registrul Comertului si in afara de codul unic de inregistrare fiscala. 

IDENTIFICATORUL UNIC LA NIVEL EUROPEAN (EUID) ajuta la implementarea sistemului care permite identificarea tuturor agentilor economici de mai sus in cadrul retelei care include registrele comertuli din toate statele membre ale Uniunii Europene.

Veti primi noul cod unic de inregistrare fiscala la inmatriculare/ inregistrare atat in calitate de persoane juridice (firme), cat si in calitate de entitati fara personalitate juridica, organizate sub forma de PFA, intreprinderi individuale (II) sau familiale (IF).

Noul cod unic de identificare va individualiza operatorul economic in tot spatiul comunitar si ca registrul central al comertului (tinut de Oficiul National al Registrului Comertului - ONRC) si registrele comertului tinute de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale urmeaza sa fie incluse intr-un sistem european in care vor fi cuprinse toate registrele comertului din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv sistemul de interconectare a registrelor comertului.

Atentie: puteti cere inlocuirea certificatului de inregistrare cu noul certificat de inregistrare, in care va fi inclus si identificatorul unic la nivel european. 

Obligatiile care revin firmelor, PFA-urilor, intreprinderilor individuale si celor familiale urmeaza sa fie reglementate printr-un ordin al Ministerului de Justitie. 

Tinand cont de prevederile Legii nr. 152/2015, codul EUID, in vigoare din 7 iulie 2017, include elementul de identificare al Romaniei, elementul de identificare al registrului national in UE si numarul persoanei din Registrul Comertului.

Identificatorul unic la nivel European EUID va fi trecut pe certificatul de inregistrare la Registrul Comertului, documentul pe care orice firma sau persoane fizica il primeste la inmatricularea ca operator economic in Registrul Comertului. Documentul contine, in prezent, numai numarul de ordine din registrul comertului si codul unic de inregistrare fiscala atribuit de Ministerul Finantelor.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod unic de inregistrareinregistrare fiscalapfacertificat de inregistrare


Data aparitiei: 31 Mai 2017
Ultima actualizare: 05 Iunie 2018

Votati articolul "EUID - noul cod de inregistrare pentru PFA-uri si firme - Obligatii noi din iulie 2017":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 22 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Plati transfrontaliere: ce obligatii noi aduce Legea nr. 33/2024 pentru Institutiile Financiare

    • Prin Legea nr. 33/2024 (intrata in vigoare in data de 8 martie) se implementeaza in legislatia interna Directiva (UE) 2020/284 a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste introducerea anumitor cerinte pentru prestatorii de servicii de plata. Totodata, a fost modificata si lit. c) a art. 287 din Codul fiscal, in vederea compatibilizarii cu prevederile art. 90 alin. (1) din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA. Astfel, va fi...» citeste mai departe aici

  • Romanii pot cumpara titluri de stat Tezaur cu dobanzi neimpozabile de pana la 6,85% pe an

    • Romanii pot investi, incepand din 13 martie, in titlurile de stat TEZAUR, cu maturitati de 1 si 3 ani, cu dobanzi anuale de 6,10% si, respectiv, 6,85%. Titlurile de stat au valoare nominala de 1 leu si sunt in forma dematerializata. De la inceputul acestui an, prin cele 3 emisiuni precedente, investitorii au cumparat titluri de stat Tezaur de peste 3,2 miliarde lei. Titlurile de stat pot fi cumparate: --> Intre 13 martie 2024 – 11 aprilie 202...» citeste mai departe aici

  • Bilant eronat depus la ANAF: cum se face corectia?

    • In situatia in care bilantul a fost deja depus la ANAF, insa ulterior s-au constatat erori in calculul profitului si impozitului pe profit, vom afla de la specialistul nostru modalitatea prin care putem efectua corectia necesara pentru a remedia aceste erori si a asigura conformitatea cu legislatia fiscala si contabila. Situatii financiare: cum corectam erorile din bilant Intrebare: "Va rugam sa ne precizati care este teme...» citeste mai departe aici

  • Cine poate efectua auditul intern?

    • Potrivit prevederilor de la art. 20 alin (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, entitatile ale caror situatii financiare anuale sunt supuse, potrivit legii, auditului statutar sunt obligate sa organizeze si sa asigure exercitarea activitatii de audit intern. Studiu de caz: cine poate efectua auditul intern?  Intrebare: "O SRL (capital integral privat) ale carei si...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X