Procedura de rambursare a taxei pe valoarea adaugata (TVA) a suferit recent modificari.
Potrivit articolului 169 alin. (4) din Codul de procedura fiscala, in ceea ce priveste decontul cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare pentru care suma solicitata la rambursare este de pana la 45.000 lei, organul fiscal central ramburseaza taxa cu efectuarea inspectiei fiscale, potrivit fiscalitatea.ro.
De retinut faptul ca rambursarea cu inspectie ulterioara nu se aplica in cazurile de mai jos:
- a) contribuabilul/platitorul are inscrise in cazierul fiscal fapte care sunt sanctionate ca infractiuni;
b) organul fiscal central, pe baza informatiilor detinute, constata ca exista riscul unei rambursari necuvenite.
Modificari la Codul de procedura fiscala
- In cazul decontului cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare depus de contribuabilul care beneficiaza de o esalonare la plata, organul fiscal central va rambursa taxa cu efectuarea, ulterior, a inspectiei fiscale.
- In cazul debitorilor care nu detin bunuri in proprietate, situatia de dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si capacitatea financiara de plata pe perioada de esalonare la plata se mentioneaza de debitor in cererea depusa pentru acordarea esalonarii (contribuabilul nu mai trebuie sa mai depuna programul de restructurare sau de redresare financiara). Organul fiscal verifica si constata situatia de dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti din informatiile prezentate de debitor in cerere si/sau din informatii si/sau documente relevante detinute de organul fiscal.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
SAF-T Ghid de raportare corecta
- In cazul debitorilor care nu detin bunuri in proprietate, cererea de esalonare poate fi insotita de o propunere de grafic de esalonare la plata.
- Pentru debitorii care nu detin bunuri in proprietate, cererea de esalonare se solutioneaza de organul fiscal in termen de 15 zile de la data inregistrarii acesteia.
- In cazul debitorilor care nu detin bunuri in proprietate, nu se emite acord de principiu privind esalonarea la plata.
- Pentru debitorii care nu detin bunuri in proprietate, dobanzile se datoreaza, se calculeaza si se comunica pentru obligatiile fiscale principale esalonate la plata, dupa finalizarea esalonarii la plata sau, dupa caz, la data pierderii valabilitatii esalonarii la plata.
De asemenea, Ordonanta de Urgenta a mai adus cateva modificari privind Codul de procedura fiscala.
A fost definit acel debitor la bugetul fiscal cu risc fiscal mic, tinandu-se cont de urmatoarele:
• Este considerat cu risc fiscal mic debitorul ce nu are fapte inscrise in cazierul fiscal, respectiv administratorii sau asociatii nu au fapte inscrise in cazierul fiscal, nu se afla in inactivitate temporara, nu au obligatii fiscale restante mai mari de 12 luni si nu au inregistrat pierderi din exploatare in ultimul exercitiu financiar.
• In cazul societatilor, acestea trebuie sa fie infiintate cu minim 12 luni anterior.
• Se simplifica procedura de restituire a taxei de prima inmatriculare, in sensul ca aceasta se va face doar in baza unei cereri depune de persoana ce are dreptul la restituire.