O noua lege ar trebui aprobata in perioada urmatoare de catre institutiile abilitate, in conditiile in care proiectul accentueaza asupra importantei unor reglementari care nu exista la acest moment.
Astfel, asa cum precizeaza motivarea care insoteste forma legislativa a propunerii, intre principalele dificultati pe care le intampina intreprinzatorii se afla chiar relatiile lor cu autoritatile statului roman, acestia confruntandu-se cu frecvente incalcari ale drepturilor si libertatilor economice, cu intarzieri in plata prestatiilor sau lucrarilor, cu penalitati cauzate de intarzierile in plata arieratelor, in rambursarea sumelor cuvenite, cu abuzuri ale institutiilor de control, cu neonorarea angajamentelor contractuale si chiar cu nerespectarea legii.
Se considera astfel necesara instituirea unei legi cadru care sa prevada expres drepturile si libertatile intreprinzatorului roman, obligatiile acestuia, precum si modalitatile prin care poate fi protejat impotriva abuzurilor.
Nota de fundamentare a proiectului mentioneaza ca legea prevede si cadrul institutional reprezentat de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Intreprinzatorului, ca autoritate publica autonoma, aflata sub control parlamentar. Aceasta este condusa de un Consiliu Director compus din membri ai confederatiilor patronale reprezentate la nivel national si din reprezentanti numiti de catre Parlament.
Atributiile principale ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Intreprinzatorului sunt legate de monitorizarea permanenta a mediului de afaceri din Romania, de reprezentarea intereselor intreprinzatorilor la toate nivelurile, de ameliorarea cadrului normativ national si, mai ales, este autoritatea care verifica si solutioneaza sesizarile legitime ale intreprinzatorilor.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Puteti consulta continutul noii legi propuse AICI.