email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ONG efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri. Cum incadram corect operatiunile?

TVAONGachizitii intracomunitaretratament fiscalimpozit pe profit


Analizam mai jos cazul unui ONG platitor de TVA si impozit de profit pentru activitati economice. ONG-ul doreste sa achizitioneze din UE produse pe care sa le ofere cu titlu gratuit pentru promovare. Vom vedea daca ONG-ul poate incadra aceste achizitii la activitati neeconomice si daca va trebui sa se inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

De asemenea, se va stabili daca facturile de achizitie intracomunitara vor fi emise cu TVA sau conform regimului special pentru achizitii de acest tip.

Mentionam ca incadrarea corecta a achizitiei intracomunitare de bunuri este determinata de destinatia bunurilor respective, astfel:

-    pentru realizarea de operatiuni economice daca are loc promovarea activitatii economice constand In livrari de bunuri sau prestari de servicii;
-    pentru desfasurarea activitatii ONG-ului. Activitatea specifica a unui ONG nu poate fi promovata, similar activitatilor economice. In acest context, trebuie retinute si prevederile art. 5 alin. (5) din legea nr. 32 din 19 mai 1994 privind sponsorizarea "In cadrul activitatilor de sponsorizare sau de mecenat se interzice ca sponsorul, mecena sau beneficiarul sa efectueze reclama sau publicitate comerciala, anterioara, concomitenta sau ulterioara In favoarea acestora sau a altor persoane."

In functie de destinatia bunurilor achizitionate, trebuie sa comunicati furnizorului intracomunitar, fie codul de Inregistrare al ONG -ului ca persoana impozabila Inregistrata In scopuri de TVA, fie codul de Inregistrare fiscala a ONG-ului ca persoana neimpozabila d.p.d.v. al TVA care intentioneaza sa realizeze o achizitie intracomunitara de bunuri cu o valoare sub plafonul de 10.000 euro. Astfel, In functie de codul de TVA primit, furnizorul va emite factura:

-    fara TVA, In situatia In care va efectua o livrare intracomunitara de bunuri pentru care cumparatorul din Romania i-a comunicat un cod valid de TVA, asumandu-si astfel responsabilitatea platii TVA In Romania. Pentru achizitia intracomunitara de bunuri, impozabila In Romania, cumparatorul din Romania trebuie sa se Inscrie In Registrul operatorilor intracomunitari Inainte de realizarea achizitiei. In baza facturii primite, ONG-ul raporteaza operatiunea atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18, cat si prin declaratia cod 390 VIES, cu simbolul A.

-    cu TVA, In situatia In care va efectua o livrare intracomunitara de bunuri catre o persoana neimpozabila d.p.d.v. al TVA. In acest caz, ONG-ul nu trebuie sa se Inscrie In Registrul operatorilor intracomunitari deoarece nu efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri neimpozabila In Romania. Aceasta operatiune nu se raporteaza nici prin decontul de TVA, dar nici prin declaratia cod 390 VIES.
 

Daca valoarea bunurilor achizitionate destinate utilizarii In calitate de persoana neimpozabila depaseste plafonul de 10.000 euro, ONG-ul urmeaza procedura mentionata In raspunsul transmis initial. In formularea raspunsului initial, s-a avut In vedere faptul ca ONG-ul este Inregistrat In scopuri de TVA pentru activitatea economica ca persoana impozabila, dar s-a considerat ca bunurile respective sunt achizitionate In scopul desfasurarii activitatii ca ONG ca persoana neimpozabila. In concluzie, cele doua activitati distincte ale ONG-ului trebuie tratate distinct, pe coduri de

Inregistrare fiscala diferite, fara a utiliza codul de TVA obtinut ca persoana impozabila pentru activitati desfasurate ca persoana neimpozabila si invers. Deci, achizitia poate fi Incadrata la operatiuni neeconomice numai daca bunurile respective sunt destinate acestora.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAONGachizitii intracomunitaretratament fiscalimpozit pe profit


Data aparitiei: 08 Octombrie 2013

Votati articolul "ONG efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri. Cum incadram corect operatiunile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X