Analizam mai jos cazul unui ONG platitor de TVA si impozit de profit pentru activitati economice. ONG-ul doreste sa achizitioneze din UE produse pe care sa le ofere cu titlu gratuit pentru promovare. Vom vedea daca ONG-ul poate incadra aceste achizitii la activitati neeconomice si daca va trebui sa se inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari.
De asemenea, se va stabili daca facturile de achizitie intracomunitara vor fi emise cu TVA sau conform regimului special pentru achizitii de acest tip.
Mentionam ca incadrarea corecta a achizitiei intracomunitare de bunuri este determinata de destinatia bunurilor respective, astfel:
- pentru realizarea de operatiuni economice daca are loc promovarea activitatii economice constand In livrari de bunuri sau prestari de servicii;
- pentru desfasurarea activitatii ONG-ului. Activitatea specifica a unui ONG nu poate fi promovata, similar activitatilor economice. In acest context, trebuie retinute si prevederile art. 5 alin. (5) din legea nr. 32 din 19 mai 1994 privind sponsorizarea "In cadrul activitatilor de sponsorizare sau de mecenat se interzice ca sponsorul, mecena sau beneficiarul sa efectueze reclama sau publicitate comerciala, anterioara, concomitenta sau ulterioara In favoarea acestora sau a altor persoane."
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
In functie de destinatia bunurilor achizitionate, trebuie sa comunicati furnizorului intracomunitar, fie codul de Inregistrare al ONG -ului ca persoana impozabila Inregistrata In scopuri de TVA, fie codul de Inregistrare fiscala a ONG-ului ca persoana neimpozabila d.p.d.v. al TVA care intentioneaza sa realizeze o achizitie intracomunitara de bunuri cu o valoare sub plafonul de 10.000 euro. Astfel, In functie de codul de TVA primit, furnizorul va emite factura:
- fara TVA, In situatia In care va efectua o livrare intracomunitara de bunuri pentru care cumparatorul din Romania i-a comunicat un cod valid de TVA, asumandu-si astfel responsabilitatea platii TVA In Romania. Pentru achizitia intracomunitara de bunuri, impozabila In Romania, cumparatorul din Romania trebuie sa se Inscrie In Registrul operatorilor intracomunitari Inainte de realizarea achizitiei. In baza facturii primite, ONG-ul raporteaza operatiunea atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18, cat si prin declaratia cod 390 VIES, cu simbolul A.
- cu TVA, In situatia In care va efectua o livrare intracomunitara de bunuri catre o persoana neimpozabila d.p.d.v. al TVA. In acest caz, ONG-ul nu trebuie sa se Inscrie In Registrul operatorilor intracomunitari deoarece nu efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri neimpozabila In Romania. Aceasta operatiune nu se raporteaza nici prin decontul de TVA, dar nici prin declaratia cod 390 VIES.
Daca valoarea bunurilor achizitionate destinate utilizarii In calitate de persoana neimpozabila depaseste plafonul de 10.000 euro, ONG-ul urmeaza procedura mentionata In raspunsul transmis initial. In formularea raspunsului initial, s-a avut In vedere faptul ca ONG-ul este Inregistrat In scopuri de TVA pentru activitatea economica ca persoana impozabila, dar s-a considerat ca bunurile respective sunt achizitionate In scopul desfasurarii activitatii ca ONG ca persoana neimpozabila. In concluzie, cele doua activitati distincte ale ONG-ului trebuie tratate distinct, pe coduri de
Inregistrare fiscala diferite, fara a utiliza codul de TVA obtinut ca persoana impozabila pentru activitati desfasurate ca persoana neimpozabila si invers. Deci, achizitia poate fi Incadrata la operatiuni neeconomice numai daca bunurile respective sunt destinate acestora.