Analizam mai jos cazul unei societati care are ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliara. Societatea achizitioneaza imobile pentru a le reconditiona si vinde mai departe. Vom stabili daca imobilele se inregistreaza in contul de mijloace fixe sau in marfuri, precum si in ce cont se inregistreaza amenajarile efectuate si cand se inregistreaza la Cheltuieli. In plus, se va vedea daca respectivele cheltuieli notariale cu intabularea imobilelor se trec pe costuri sau pe valoarea acestora.
In primul rand, potrivit prevederilor pct. 153 alin. 1) din OMFP 3055, atunci cand exista o modificare a utilizarii unei imobilizari corporale, in sensul ca aceasta urmeaza a fi imbunatatita in perspectiva vanzarii, la momentul luarii deciziei privind modificarea destinatiei, in contabilitate se inregistreaza transferul activului din categoria imobilizari corporale in cea de stocuri. Transferul se inregistreaza la valoarea neamortizata a imobilizarii.
Daca imobilizarea corporala a fost reevaluata, concomitent cu reclasificarea activului se procedeaza la inchiderea contului de rezerve din reevaluare aferente acestuia.
Potrivit alin. (1 indice 1 ), in intelesul alin. (1), transferul poate fi efectuat daca si numai daca exista o modificare a utilizarii imobilizarii, evidentiata de inceperea modernizarii, in vederea vanzarii. Ca urmare, daca o entitate decide sa cedeze o imobilizare corporala fara a fi modernizata, ea continua sa o trateze ca imobilizare corporala pana la scoaterea sa din evidenta, si nu ca element de stoc. Modernizarea are semnificatia cheltuielilor ulterioare recunoscute ca o componenta a activului.
Astfel daca intentia dvs. este de la inceputul achizitiei pentru modernizarea imobilului in perspectiva vanzarii, inregistrati imobilul respectiv in categoria stocurilor.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
In al doilea rand, potrivit prevederilor pct. 107 -108 din OMFP 3055/2009:
"Costul reparatiilor efectuate la imobilizarile corporale, in scopul asigurarii utilizarii continue a acestora, trebuie recunoscut ca o cheltuiala in perioada in care este efectuata.
Sunt recunoscute ca o componenta a activului, sub forma cheltuielilor ulterioare, investitiile efectuate la imobilizarile corporale. Acestea trebuie sa aiba ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la obtinerea de beneficii economice viitoare, suplimentare fata de cele estimate initial.
Obtinerea de beneficii se poate realiza fie direct prin cresterea veniturilor, fie indirect prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare.
Imobilizarile corporale in curs de executie reprezinta investitiile neterminate efectuate in regie proprie sau in antrepriza. Acestea se evalueaza la costul de productie sau costul de achizitie, dupa caz.
Imobilizarile corporale in curs de executie se trec in categoria imobilizarilor finalizate dupa receptia, darea in folosinta sau punerea in functiune a acestora, dupa caz".
Modernizarea, dupa cum se prevede si la pct 153 alin (1 indice 1) mentionat mai sus, are semnificatia cheltuielilor ulterioare recunoscute ca o componenta a activului.
Astfel, cheltuielile cu amenajarea se vor inregistra in contul 231 "Imobilizari corporale in curs de executie" in corelatie cu contul 722 "Venituri din productia de imobilizari corporale" sau contul 331 "Produse in curs de executie" in corelatie cu contul 711 "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse", iar la finalizare/receptie finala se vor trece in contravaloarea imobilului respectiv produsului finit.
Se vor efectua urmatoarele inregistrari:
a) Cheltuielile efectuate in luna, respectiv materiale, salarii, achizitii de prestari de servicii etc
6XX=401
b) Inchidere conturi cheltuieli
121=6xx
c) La sfarsitul lunii respective, in functie de inregistrarea cladirii in categoria imobilizarilor corporale sau stocuri se va inregsitra:
231 / 331 =722 / 711
d) La receptie finala:
212/345=231/345
3) Potrivit prevederilor pct. 51 alin 1) din acelasi act normativ, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective. In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
In concluzie, contravaloarea taxelor notariale se vor inregistra in costul de achizitie al bunului respectiv.
Sursa: PortalContabilitate.ro