Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cum deducem corect cheltuielile cu investitia si cu TVA?

Data actualizarii: 28 Februarie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
deductibilitate cheltuieliinvestitia TVAdeducereinvestitiecheltuielicontracte

Pentru a stabili tratamentul fiscal corect in cazul unor cheltuieli de investitie, pornim de la analiza unei societati care detine un teren pe care exista o groapa de fundatie cu perna de piatra (imobilizare in curs nefinalizata) cu autorizatie de constructie expirata. Societatea doreste sa vanda terenul.

Cumparatorul nu doreste sa i se factureze aceasta groapa. Vom stabili care este tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA-ului dedus pentru investitia in curs, precum si in ce masura cheltuiala cu activele cedate pentru investitia in curs este deductibila.

Din punct de vedere al TVA, conform art.145 alin.(2) Cod fiscal, dreptul de deducere al taxei aferente unei achizitii este conditionat, printe altele,  ca achizitia respectiva sa fie efectuata in vederea derularii unei operatiuni taxabile ulterioare. In cazul dumneavoastra, ati dedus taxa, dar nu va exista nicio operatiune taxabila ulterioara acestui fapt, avand in vedere livrarea terenului respectiv, ceea ce ar impune o retratare a acesteia, in sensul anularii dreptului de deducere pentru taxa aferenta investitiei in curs.

In acelasi timp, analizand art.(6) din Normele de aplicare pentru art.145 alin.(2) Cod fiscal, constatam ca in cazul imobilizarilor in curs de executie care nu se mai finalizeaza, in baza unei decizii de abandonare a executarii lucrarilor de investitii, fiind scoase din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, persoana impozabila isi poate pastra dreptul de deducere exercitat in baza art. 145 alin. (2) din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu valorificate prin livrarea imobilizarilor ca atare ori dupa casare, daca din circumstante care nu depind de vointa sa persoana impozabila nu utilizeaza niciodata aceste bunuri/servicii pentru activitatea sa economica, astfel cum a fost pronuntata Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-37/95 Statul Belgian impotriva Ghent Coal Terminal NV.

Dreptul de deducere poate fi pastrat si in alte situatii in care achizitiile de bunuri/servicii pentru care dreptul de deducere a fost exercitat conform art. 145 alin. (2) din Codul fiscal nu sunt utilizate pentru activitatea economica a persoanei impozabile, din motive obiective, care nu depind de vointa sa, astfel cum a fost pronuntata Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-110/94 Intercommunale voor zeewaterontzilting (INZO) impotriva Statului Belgian.

Astfel, avand in vedere situatia dumneavoastra, va trebui emisa o decizie de abandonare a investitiei in curs, in care se vor arata clar si concret cauzele/motivele care au generat acest fapt, precum si modul de scoatere din evidenta.

Daca va incadrati sub prevederile art.6 din Norme, adica din motive obiective, care nu depind de vointa dumneavoastra, va aflati in imposibilitatea de a utilize vreodata aceasta investitie in curs, va veti pastra dreptul de deducere exercitat si nu veti proceda la ajustarea TVA-ului in favoarea statului. In caz contrar, va trebui retratata taxa dedusa initial, neaand dreptul de deducere.
Din punct de vedere al impozitului pe profit.

Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului (Norme aplicare art.24 alin.(15) Cod fiscal).

Conform art.71^6 Norme de aplicare art.24 alin.(15) Cod fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, deci sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

In schimb, aceste cheltuieli nu sunt deductibile, conform art.71^8 Norme de aplicare art.24 alin.(15) Cod fiscal pentru valoarea imobilizarilor necorporale/corporale in curs de executie care nu se mai finalizeaza si se scot din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, in baza aprobarii/deciziei de sistare sau abandonare, precum si valoarea ramasa a investitiilor efectuate la mijloacele fixe concesionate, inchiriate sau luate in locatie de gestiune, in situatia in care contractele se reziliaza inainte de termen,  daca acestea nu au fost valorificate prin vanzare sau casare.

Am insistat foarte mult pe conditia de fi casata imobilizarea corporala, imperios necesara pentru a o considera cheltuiala deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit, atentionand a analiza cu toata responsabilitatea definitia casarii prezentata mai sus.

Este adevarat ca Codul fiscal prevede dreptul de a exercita deducerea TVA si deductibilitate in cazul cheltuielii cu scoaterea din folosinta a imobilizarii in curs, dar conditioneaza indeplinirea conditiilor cu privire la imposibilitatea utilizarii acesteia, independent de vointa dumneavoastra, precum si conditia dovedirii casarii efective/faptice a acesteia.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X