In ce priveste responsabilitatile stabilite prin lege, precum si beneficiile de care se poate bucura o microintreprindere in anul 2014, veti regasi prin cele ce urmeaza un documentar fiscal aferent acestei forme de organizare.
Microintreprinderea este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii la 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- realizeaza venituri, altele decat cele de la art. 112^2 , alin. (6) din Codul fiscal;
- realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale;
- nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor. [ pct.1 din HG44/2004]
Pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent, prevazute la art. 112^1 lit. a1) si lit. c) din Codul fiscal, se vor lua in calcul aceleasi venitur care constituie baza impozabila prevazuta la art. 112^7din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea aceluiasi exercitiu financiar.
Conditia prevazutala art. 1121 lit. a1) din Codul fiscal, privind realizarea veniturilor, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale trebuie verificata pentru anul fiscal 2014 pe baza veniturilor realizate de contribuabil in anul 2013.
[ pct.4 din HG44/2004, pct.41 din HG 77/2014]
Nu platesc impozit pe veniturile microintreprinderilor, persoanele juridice care:
- desfasoara activitati in domeniul bancar (societatile comerciale bancare, casele de schimb valutar, etc.);
- desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii: brokerii si agentii de asigurare)
- desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc;
incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor. ( pct.1 din HG 44/2004)
Pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate in anu precedent, se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 1127din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea aceluiasi exercitiu financiar. (pct.4 din HG 44/2004)
Ce mai trebuie stiut
Anul fiscal al unei microintreprinderi este anul calendaristic.
In cazul unei microintreprinderi care se infiinteaza sau isi inceteaza existenta, anul fiscal este perioada din anul calendaristic in care persoana juridica a existat, conform art. 112^4 din Codul fiscal.
Persoanele juridice romane pentru care perioada de inactivitate temporara/nedesfasurare a activitatii inceteaza in cursul anului aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pentru anul respectiv, incepand cu trimestrul in care inceteaza perioada de inactivitate temporara/nedesfasurare a activitatii. [pct. 5 prima teza din HG 44/2004]
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor este obligatoriu.
Intrarea in sistemul de impunere a microintreprinderilor se realizeaza astfel:
La inceputul anului: in cazul indeplinirii conditiilor cumulative de la art. 1121 din Codul fiscal, la 31 decembrie a anului precedent, prin depunerea declaratiei de mentiuni 010 pentru modificarea vectorului fiscal, daca este cazul, pana la 31 ianuarie al anului in curs.
La infiintare: O persoana juridica romana care este nou – infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditia prevazuta la art. 112 1 lit. d) din Codul fiscal (capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale) este indeplinita la data inregistrarii la registrul comertului. [art. 112^2 alin. (4) din Codul fiscal]
Exceptie: Persoana juridica romana nou-infiintata care, la data inregistrarii in registrul comertului, are subscris un capital social reprezentand cel putin echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro poate opta sa aplice prevederile titlului II (impozit pe profit). Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social de la data inregistrarii, pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective. [art. 112^2 alin. (4), (41) si (42) din Codul fiscal]
Iesirea din sistemul de impunere a microintreprinderilor
In cazul in care in cursul anului fiscal una dintre conditiile de la art. 1121 nu mai este indeplinita, microintreprinderea are obligatia de a pastra pentru anul fiscal respectiv regimul de impozitare, iar incepand cu anul fiscal urmator microintreprinderea devine platitoare de impozit pe profit. [art. 1122 alin. (5) si art. 1128 alin. (3) din Codul fiscal]
EXCEPTII:
Daca in cursul unui an fiscal microintreprinderea realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre cele 2 limite, luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv. (art. 1126 din Codul fiscal ).
Se va depune declaratia de mentiuni 010 pentru modificarea vectorului fiscal in termen de 30 de zile de la data depasirii oricarei dintre cele 2 limite. (pct.11 din HG 44/2004)
Cota de impozitare pe veniturile microintrepriderilor este de 3% aplicata asupra veniturilor din orice sursa din care se scad:
- veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
- veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- veniturile din subventii;
- veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
- veniturile din diferente de curs valutar;
- veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial;
- valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii.
Pentru determinarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, la baza impozabila se adauga urmatoarele:
- valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii;
- in trimestrul IV, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului. (art. 112^7 din Codul fiscal).
Plata impozitului si depunerea declaratiei (D100) se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul. (art. 112^9 din Codul fiscal).
Sursa: DGRFP Brasov