Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura - Impozitul pe venit - Norme Metodologice Codul fiscal

Data actualizarii: 31 Martie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
venituri din activitati agricolesilvicultura si pisciculturadefinirea veniturilorcodul fiscalnorme metodologice codul fiscal

 Codul fiscal:
    CAP. VII
    Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura

----------
    Titlul capitolului VII din Titlul III a fost modificat de pct. 29 al art. I din ORDONANTA nr. 8 din 23 ianuarie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 23 ianuarie 2013.

    Definirea veniturilor

    Art. 71. - (1) Veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:
----------------
    Partea introductiva a alin. (1) al art. 71 a fost modificata de pct. 14 al art. I din LEGEA nr. 168 din 29 mai 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 310 din 29 mai 2013, care modifica pct. 29 al art. I din ORDONANTA nr. 8 din 23 ianuarie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 23 ianuarie 2013.

    a) cultivarea produselor agricole vegetale;
    b) exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
----------------
    Lit. b) a alin. (1) al art. 71 a fost modificata de pct. 14 al art. I din LEGEA nr. 168 din 29 mai 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 310 din 29 mai 2013, care modifica pct. 29 al art. I din ORDONANTA nr. 8 din 23 ianuarie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 23 ianuarie 2013.

    c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
    (2) Veniturile din silvicultura si piscicultura reprezinta veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole.
    (3) Veniturile din silvicultura si piscicultura se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II "Venituri din activitati independente", venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real. Pentru veniturile din silvicultura calificate drept venituri din alte surse se aplica prevederile cap. IX.
----------------
    Alin. (3) al art. 71 a fost modificat de pct. 15 al art. I din LEGEA nr. 168 din 29 mai 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 310 din 29 mai 2013, care modifica pct. 29 al art. I din ORDONANTA nr. 8 din 23 ianuarie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 23 ianuarie 2013.

    (4) Veniturile obtinute din valorificarea produselor prevazute la alin. (1) in alta modalitate decat in stare naturala reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.
    (5) Veniturile definite la alin. (1) pentru care nu au fost stabilite norme de venit sunt venituri impozabile si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activitati independente», venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.

    Norme metodologice:
    149^1. Veniturile din activitati agricole realizate individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, stabilite pe baza normelor de venit, se supun impunerii potrivit prevederilor cap. VII titlul III din Codul fiscal, indiferent de forma de organizare a activitatii. Veniturile din activitati agricole supuse impunerii pe baza de norme de venit in conformitate cu prevederile art. 73 din Codul fiscal cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor, cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda.
--------------
    Pct. 149^1 din Normele metodologice de aplicare a art. 74, alin. (4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost introdus de pct. 32 al lit. C a art. I din HOTARAREA nr. 1.861 din 21 decembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.044 din 29 decembrie 2006.
    Pct. 149^1 din Normele metodologice de aplicare a art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificat de pct. 13 al lit. B a art. I din HOTARAREA nr. 84 din 6 martie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 136 din 14 martie 2013.

    149^2. Veniturile din activitati agricole mentionate la art. 71 alin. (1) lit. a)-c) din Codul fiscal, pentru care sunt stabilite norme de venit conform art. 73 din Codul fiscal, sunt impozabile indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor.
    149^3. Terminologia folosita pentru definirea grupelor de produse vegetale si animale prevazute la art. 73 din Codul fiscal pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit este cea stabilita potrivit legislatiei in materie.
    A) Produsele vegetale cuprinse in grupele pentru care venitul se stabileste pe baza normelor de venit sunt prevazute in Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania, aprobat prin ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
    In cadrul grupei de produse vegetale - leguminoase pentru boabe se cuprind:
    a) mazare pentru boabe;
    b) fasole pentru boabe;
    c) bob;
    d) linte;
    e) naut;
    f) lupin.
    B) Grupele de produse animale pentru care venitul se stabileste pe baza normelor de venit sunt definite dupa cum urmeaza:
    1. vaci si bivolite:
    - Vaci - femele din specia taurine care au fatat cel putin o data;
    - Bivolite - femele din specia bubaline care au fatat cel putin o data;
    2. ovine si caprine:
    - Oi - femele din specia ovine care au fatat cel putin o data;
    - Capre - femele din specia caprine care au fatat cel putin o data;
    3. porci pentru ingrasat - porci peste 35 de kg, inclusiv scroafele de reproductie;
    4. albine - familii de albine;
    5. pasari de curte - totalitatea pasarilor din speciile gaini, rate, gaste, curci, bibilici, prepelite.
    149^4. In vederea stabilirii regimului fiscal aplicabil veniturilor din activitati agricole, la incadrarea in limitele stabilite pentru fiecare grupa de produse vegetale si fiecare grupa de animale vor fi avute in vedere suprafetele/capetele de animal insumate in cadrul grupei respective.
    Exemplu I (calcul pentru sectorul vegetal): exploatatie de 100 ha cereale (grau si porumb); primele 2 ha din grupa cereale nu se impoziteaza, pentru urmatoarele 98 ha se aplica norma de venit de 449 lei/ha, astfel:
    Venit anual impozabil = 98 ha x 449 lei/ha = 44.002 lei
    Impozit = 44.002 lei x 16% = 7.040,32 lei
    Exemplu II (calcul pentru sectorul animal): exploatatie de vaci si bivolite de 102 capete.
    Pentru primele doua capete nu se impoziteaza. Pentru restul de 100 de capete se aplica norma de venit de 453 lei/cap de animal, astfel:
    Venit anual impozabil = 100 capete x 453 lei/cap = 45.300 lei
    Impozit = 45.300 lei x 16% = 7.248 lei
    Exemplu III (calcul pentru sectorul animal): exploatatie de ovine si caprine (care au fatat cel putin o data) 200 capete.
    Pentru primele 10 capete animale (oi si capre) nu se impoziteaza. Pentru restul de 190 capete se aplica norma de venit de 65 lei/cap de animal, astfel:
    Venit anual impozabil = 190 capete x 65 lei/cap = 12.350 lei
    Impozit = 12.350 lei x 16% = 1.976 lei
    149^5. Sunt considerate in stare naturala produsele agricole vegetale obtinute dupa recoltare, precum si produsele de origine animala: lapte, lana, oua, piei crude, carne in viu si carcasa, miere si alte produse apicole definite potrivit legislatiei in materie, precum si altele asemenea.
    Preparatele din lapte si din carne sunt asimilate produselor de origine animala obtinute in stare naturala.
    Norma de venit stabilita in conditiile prevazute la art. 73 din Codul fiscal include si venitul realizat din instrainarea produselor vegetale, a animalelor si a produselor de origine animala, in stare naturala.
    Modificarea structurii suprafetelor destinate productiei agricole vegetale/numarului de capete de animale/familiilor de albine, intervenite dupa data de 25 mai, nu conduce la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil.
    In cazul suprafetelor destinate produselor vegetale hamei, pomi si vie, suprafetele declarate cuprind numai grupele de produse vegetale intrate pe rod incepand cu primul an de intrare pe rod. Suprafetele din grupa pomii pe rod cuprind numai pomii plantati in livezi.
    Norma de venit corespunzatoare veniturilor realizate din cresterea si exploatarea animalelor, precum si din valorificarea produselor de origine animala in stare naturala, in conformitate cu prevederile art. 73 din Codul fiscal, include si venitul realizat din:
    a) exemplarele feminine din speciile respective care nu indeplinesc conditiile prevazute la pct. 149^3 lit. B);
    b) exemplarele masculine din speciile respective reprezentand animale provenite din propriile fatari si cele achizitionate numai in scop de reproductie pentru animalele detinute de contribuabili si supuse impunerii potrivit prevederilor art. 73 din Codul fiscal (de exemplu: vitei, tauri, bivoli, miei, berbeci, purcei).
    Veniturile din activitati agricole generate de exemplarele prevazute la lit. a) si b) incluse in norma de venit nu se impoziteaza distinct fata de veniturile realizate din cresterea si exploatarea animalelor din grupele prevazute la pct. 149^3 lit. B). Contribuabilii au obligatii declarative numai pentru animalele cuprinse in grupele care indeplinesc conditiile prevazute la pct. 149^3 lit. B).
    Veniturile din activitati agricole realizate din cresterea si exploatarea exemplarelor masculine din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, indiferent de varsta, se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activitati independente», venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, numai in cazul in care acestea au fost achizitionate in scopul cresterii si valorificarii lor sub orice forma.
    149^6. Veniturile din activitati agricole pentru care nu au fost stabilite norme de venit se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activitati independente», venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor lor din contabilitatea in partida simpla.
    149^7. Veniturile din activitati agricole impuse anterior datei de 1 februarie 2013 in sistem real trec prin efectul legii la impunerea pe baza de norme de venit, in situatia in care sunt stabilite norme de venit pentru grupele de produse vegetale si animale conform prevederilor art. 73 din Codul fiscal. In vederea stabilirii regimului fiscal aplicabil veniturilor din activitati agricole, la incadrarea in limitele stabilite pentru fiecare grupa de produse vor fi avute in vedere prevederile art. 72 din Codul fiscal.
    149^8. In situatia contribuabililor care obtin venituri din activitati agricole impuse pe baza de norma de venit si care trec la impunerea in sistem real incepand cu 1 februarie 2013 prin efectul legii, nu exista obligatia depunerii declaratiei privind venitul estimat/norma de venit pentru veniturile anului 2013. Totalul platilor anticipate in contul impozitului datorat pentru anul 2013 va fi stabilit de organul fiscal competent la nivelul sumei platilor anticipate stabilite in anul 2012.
    Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real. La stabilirea venitului net anual vor fi luate in calcul veniturile si cheltuielile efectuate dupa data de 1 februarie 2013.
    149^9. Contribuabilii care obtin doar venituri din activitati agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligatii contabile.
    In cazul cheltuielilor efectuate in comun care sunt aferente veniturilor pentru care exista regimuri fiscale diferite, respectiv determinare pe baza de norma de venit si venit net anual determinat pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cotele de cheltuieli vor fi alocate proportional cu suprafetele de teren/numarul de capete de animale/numarul de familii de albine detinute.
----------
    Pct. 149^2-149^9 din Normele metodologice de aplicare a art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal au fost introduse de pct. 14 al lit. B a art. I din HOTARAREA nr. 84 din 6 martie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 136 din 14 martie 2013.

    Codul fiscal:
    Venituri neimpozabile

    Art. 72. - (1) Nu sunt venituri impozabile veniturile realizate de persoanele fizice/membrii asocierilor fara personalitate juridica din valorificarea in stare naturala a urmatoarelor:
    a) produse culese din flora salbatica, exclusiv masa lemnoasa. In cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea si valorificarea acesteia in volum de maximum 20 mc/an din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate;
    b) produse capturate din fauna salbatica, cu exceptia celor realizate din activitatea de pescuit comercial supuse impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activitati independente.
----------------
    Alin. (1) al art. 72 a fost modificat de pct. 16 al art. I din LEGEA nr. 168 din 29 mai 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 310 din 29 mai 2013, care modifica pct. 29 al art. I din ORDONANTA nr. 8 din 23 ianuarie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 23 ianuarie 2013.

    (2) Veniturile definite la art. 71 alin. (1) sunt venituri neimpozabile in limitele stabilite potrivit tabelului urmator:
*T*
 ┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
 │           Produse vegetale           │              Suprafata              │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Cereale                               │pana la 2 ha                         │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Plante oleaginoase                    │pana la 2 ha                         │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Cartof                                │pana la 2 ha                         │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Sfecla de zahar                       │pana la 2 ha                         │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Tutun                                 │pana la 1 ha                         │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Hamei pe rod                          │pana la 2 ha                         │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Produse vegetale                      │Suprafata                            │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Legume in camp                        │pana la 0,5 ha                       │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Legume in spatii protejate            │pana la 0,2 ha                       │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Leguminoase pentru boabe              │pana la 1,5 ha                       │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Pomi pe rod                           │pana la 1,5 ha                       │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Vie pe rod                            │pana la 1 ha                         │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Arbusti fructiferi                    │pana la 1 ha                         │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Flori si plante ornamentale           │pana la 0,3 ha                       │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │            Animale                   │ Nr. capete/nr. de familii de albine │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Vaci                                  │pana la 2                            │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Bivolite                              │pana la 2                            │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Oi                                    │pana la 50                           │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Capre                                 │pana la 25                           │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Porci pentru ingrasat                 │pana la 6                            │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Albine                                │pana la 75 de familii                │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │Pasari de curte                       │pana la 100"                         │
 └──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘
*ST*
----------------
    Alin. (2) al art. 72 a fost modificat de pct. 17 al art. I din LEGEA nr. 168 din 29 mai 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 310 din 29 mai 2013, care modifica pct. 29 al art. I din ORDONANTA nr. 8 din 23 ianuarie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 23 ianuarie 2013.

    (3) Nu sunt venituri impozabile veniturile obtinute din exploatarea pasunilor si fanetelor naturale.
----------------
    Alin. (3) al art. 72 a fost introdus de pct. 18 al art. I din LEGEA nr. 168 din 29 mai 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 310 din 29 mai 2013, care modifica pct. 29 al art. I din ORDONANTA nr. 8 din 23 ianuarie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 23 ianuarie 2013.

    (4) In cazul persoanelor fizice/membrilor asocierilor fara personalitate juridica, cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee si leguminoase pentru productia de masa verde destinate furajarii animalelor detinute de contribuabilii respectivi pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit si a celor prevazute la art. 72 alin. (2) nu genereaza venit impozabil.
----------------
    Alin. (4) al art. 72 a fost introdus de pct. 18 al art. I din LEGEA nr. 168 din 29 mai 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 310 din 29 mai 2013, care modifica pct. 29 al art. I din ORDONANTA nr. 8 din 23 ianuarie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 23 ianuarie 2013.
    Alin. (4) al art. 72 a fost modificat de pct. 22 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 102 din 14 noiembrie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 15 noiembrie 2013.

    Norme metodologice:
    149^10. Nu sunt venituri impozabile veniturile realizate de persoanele fizice/membrii asocierilor fara personalitate juridica din valorificarea in stare naturala a urmatoarelor:
    - produse culese din flora salbatica, altele decat cele supuse impunerii in conformitate cu prevederile art. 71 alin. (2) din Codul fiscal;
    - produse capturate din fauna salbatica, altele decat cele care genereaza venituri din activitati independente.
    149^11. Nu au obligatii de declarare si nu datoreaza impozit potrivit prevederilor cap. VII al titlului III din Codul fiscal:
    a) persoanele fizice/membrii asocierilor fara personalitate juridica ce detin cu orice titlu suprafete de teren destinate productiei agricole, pentru cele necultivate, pentru cele cultivate cu plante furajere graminee si leguminoase pentru productia de masa verde, precum si pentru pasuni si fanete naturale, destinate furajarii animalelor detinute de contribuabilii respectivi, pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit si a celor prevazute la art. 72 alin. (2) din Codul fiscal;
    b) contribuabilii arendatori, care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor supuse impunerii potrivit prevederilor cap. IV al titlului III din Codul fiscal;
    c) contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole si isi desfasoara activitatea in mod individual, in limitele stabilite potrivit tabelului prevazut la art. 72 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv in cazul in care veniturile sunt obtinute din exploatarea bunurilor detinute in comun sau in devalmasie si sunt atribuite conform pct. 149^12. Suprafetele de teren/animalele respective sunt considerate din punct de vedere fiscal ca fiind incluse in patrimoniul personal si genereaza venituri neimpozabile conform art. 42 lit. g) din Codul fiscal;
    d) contribuabilii care indeplinesc conditiile prevazute la art. 71 alin. (1) din Codul fiscal si pentru care veniturile din activitati agricole sunt impuse pe baza de norma de venit, dupa data de 25 mai a anului fiscal in care s-a produs evenimentul pentru veniturile realizate dupa 25 mai si pana la sfarsitul anului fiscal respectiv.
    In cazul contribuabililor care obtin venituri din activitati agricole si isi desfasoara activitatea sub forma unei asocieri fara personalitate juridica, plafonul neimpozabil se acorda la nivel de asociere.
----------
    Pct. 149^10-149^11 din Normele metodologice de aplicare a art. 72 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal au fost introduse de pct. 14 al lit. B a art. I din HOTARAREA nr. 84 din 6 martie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 136 din 14 martie 2013.

    Codul fiscal:
    Stabilirea venitului anual din activitati agricole pe baza de norme de venit

    Art. 73. - (1) Venitul dintr-o activitate agricola se stabileste pe baza de norme de venit.
    (2) Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale si animalele prevazute la art. 72 alin. (2).
----------
    Alin. (2) al art. 73 a fost modificat de pct. 23 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 102 din 14 noiembrie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 15 noiembrie 2013.

    (3) Abrogat.
----------------
    Alin. (3) al art. 73 a fost modificat de pct. 19 al art. I din LEGEA nr. 168 din 29 mai 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 310 din 29 mai 2013, care modifica pct. 29 al art. I din ORDONANTA nr. 8 din 23 ianuarie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 23 ianuarie 2013.
    Alin. (3) al art. 73 a fost abrogat de pct. 24 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 102 din 14 noiembrie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 15 noiembrie 2013.

    (4) Incepand cu anul fiscal 2014, normele de venit se propun de catre entitatile publice mandatate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe baza metodologiei stabilite prin hotarare a Guvernului, se aproba si se publica de catre directiile generale regionale ale Ministerului Finantelor Publice, pana cel tarziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplica aceste norme de venit.
----------------
    Alin. (4) al art. 73 a fost modificat de pct. 19 al art. I din LEGEA nr. 168 din 29 mai 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 310 din 29 mai 2013, care modifica pct. 29 al art. I din ORDONANTA nr. 8 din 23 ianuarie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 23 ianuarie 2013.
    Alin. (4) al art. 73 a fost modificat de art. III din ORDONANTA DE URGENTA nr. 102 din 14 noiembrie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 15 noiembrie 2013, prin inlocuirea unei sintagme.

    (5) In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din desfasurarea a doua sau mai multe activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, organul fiscal competent stabileste venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati.
----------------
    Alin. (5) al art. 73 a fost introdus de pct. 20 al art. I din LEGEA nr. 168 din 29 mai 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 310 din 29 mai 2013, care modifica pct. 29 al art. I din ORDONANTA nr. 8 din 23 ianuarie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 23 ianuarie 2013.

    Norme metodologice:
    149^12. Veniturile din activitati agricole determinate pe baza de norme de venit, realizate din exploatarea bunurilor (suprafete destinate productiei vegetale/cap de animal/familie de albine), detinute in comun sau in devalmasie de proprietari, uzufructuari sau de alti detinatori legali, inscrisi intr-un document oficial, se atribuie proportional cu cotele-parti pe care acestia le detin in acea proprietate sau contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole, in situatia in care acestea nu se cunosc. In cazul persoanelor fizice pentru care nu a fost finalizata procedura succesorala, veniturile corespunzatoare suprafetelor destinate productiei vegetale/cap de animal/familie de albine se atribuie contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole.
    149^13. In cazul contribuabilului care realizeaza in mod individual venituri din desfasurarea a doua sau mai multe activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, organul fiscal competent stabileste venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati.
----------
    Pct. 149^12-149^13 din Normele metodologice de aplicare a art. 73 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal au fost introduse de pct. 14 al lit. B a art. I din HOTARAREA nr. 84 din 6 martie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 136 din 14 martie 2013.

    Codul fiscal:
    Calculul si plata impozitului aferent veniturilor din activitati agricole

    Art. 74. - (1) Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
    (2) Contribuabilul care desfasoara o activitate agricola prevazuta la art. 71 alin. (1) pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit are obligatia de a depune anual o declaratie la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs. In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, obligatia depunerii declaratiei la organul fiscal competent revine asociatului care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice in cadrul aceluiasi termen. Anexa declaratiei depusa de asociatul desemnat va cuprinde si cota de distribuire ce revine fiecarui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii.
    (3) Declaratia prevazuta la alin. (2) nu se depune pentru veniturile prevazute la art. 72.
    (4) Organul fiscal competent stabileste impozitul anual datorat si emite decizia de impunere, la termenul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
    (5) Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale, astfel:
    a) 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv;
    b) 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv.
    (6) Impozitul se vireaza la bugetul de stat si din acesta nu se distribuie cote defalcate catre bugetele locale.

    Norme metodologice:
    149^14. Perioada de declarare a suprafetelor cultivate/cap de animal/familie de albine este pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal pentru anul in curs si cuprinde informatii privind suprafetele cultivate/capetele de animal/familiile de albine detinute la data declararii.
    In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati agricole atat individual, cat si intr-o forma de asociere, in declaratia depusa pana la data de 25 mai inclusiv contribuabilii vor completa numai informatii referitoare la activitatea desfasurata in mod individual.
    Contribuabilii/asocierile fara personalitate juridica care au depus declaratia prevazuta la art. 74 alin. (2) din Codul fiscal pot depune o noua declaratie pentru anul in curs, pana la data de 25 mai a anului respectiv, in situatia modificarii structurii suprafetelor destinate productiei agricole vegetale/numarului de capete de animale/familii de albine.
    In cazul contribuabililor/asocierilor fara personalitate juridica care depun cu intarziere declaratia pentru anul in curs, dupa data de 25 mai, informatiile cuprinse in declaratie vizeaza suprafetele cultivate/capetele de animale/familiile de albine detinute la data de 25 mai.
    149^15. Pe baza declaratiilor depuse de contribuabili/asocieri fara personalitate juridica, organul fiscal competent stabileste impozitul anual datorat. Impozitul determinat de organul fiscal competent reprezinta impozit final si nu se recalculeaza.
    149^16. Nu au obligatii declarative contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole si isi desfasoara activitatea sub forma unei asocieri fara personalitate juridica, obligatiile declarative fiind indeplinite de asociatul care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice.
----------
    Pct. 149^14-149^16 din Normele metodologice de aplicare a art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal au fost introduse de pct. 14 al lit. B a art. I din HOTARAREA nr. 84 din 6 martie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 136 din 14 martie 2013.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X