In cazul in care o societate primeste imprumut de la o persoana fizica cu o dobanda anuala de 10% pentru investitii, ce obligatii are aceasta din punctul de vedere al impozitului si al contributiilor sociale? Se retine impozitul pe venit si se declara in declaratia 100? Haideti sa aflam care este parerea specialistului!
Pentru aceste venituri obtinute de persoana fizica ce a imprumutat societatea,se retine la sursa, de catre platitorul venitului (societatea dvs.) impozit pe venitul din investitii in cota de 10%.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Plata impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii dobanzii. Impozitul pe dobanda se declara prin declaratia 100.
Persoana fizica are obligatia depunerii declaratiei unice si a platii CASS, conform prevederilor art. 170 alin.4, numai:
- daca veniturile din dobanzi obtinute impreuna cu veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), daca este cazul
sau
- daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei.
ART. 91 - Definirea veniturilor din investitii
Veniturile din investitii cuprind:
b) venituri din dobanzi;
Norme metodologice
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
22. (1) In aplicarea art. 91 lit. b) din Codul fiscal sunt considerate venituri din dobanzi, fara a fi limitate, urmatoarele:
a) dobanzi obtinute din obligatiuni;
b) dobanzi obtinute pentru conturile curente, conturi escrow, depozitele la vedere, colaterale si la termen, inclusiv la certificatele de depozit;
c) suma primita sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate;
d) dobanzi obtinute din instrumente alternative de investire de tipul structurilor (depozite structurate) in care este legat un instrument derivat cu un depozit;
e) alte venituri obtinute din detinerea de titluri de creanta.
ART. 61 - Categorii de venituri supuse impozitului pe venit
Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt urmatoarele:
d) venituri din investitii, definite conform art. 91
ART. 64 - Cotele de impozitare
(1) Cota de impozit este de 10% si se aplica asupra venitului impozabil corespunzator fiecarei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:
d) investitii;
ART. 170 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h)
(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com