In acest an nu va fi aplicat un nou sistem de contributii sociale obligatorii. Totodata, pe agenda Guvernului nu se regaseste nici marirea ariei de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente (PFA).
Aceste declaratii cu privire la mentinerea bazei de calcul a contributiilor aferente veniturilor de mai sus au fost facute, informeaza Agerpres, saptamana aceasta de Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta.
In acest sens, acesta a adaugat:
"Este o discutie care se repeta an de an fara a avea nicio fundamentare reala in politicile fiscale propuse de Guvern. Viziunea noastra este de a impulsiona cresterea economica si crearea de locuri de munca prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit si reducerea CAS de la 1 iulie 2014. In plus, va fi curatat sistemul de taxe parafiscale prin eliminarea a 70 taxe care nu se justifica din punct de vedere economic si fiscal".
La finele lunii trecute, aminteste aceeasi sursa, premierul Ponta a declarat ca reducerea contributiei de asigurari sociale (CAS) la angajator se afla in topul listei subiectelor care vor fi abordate in cadrul intalnirii de la inceputul lunii iunie cu delegatia Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Actualmente, noteaza Agerpres, cotele de contributii de asigurari sociale platite de angajator sunt: pentru conditii normale de munca (pensii) - 20,8%, asigurari de sanatate - 5,2%, fond concedii si indemnizatii - 0,85%, fond de somaj-0,5%, fond de garantare a creantelor salariale - 0,25%.
Drept urmare, se platesc urmatoarele procente de contributii sociale de catre angajat: asigurari de sanatate - 5,5%, fond de somaj - 0,5% si contributii la bugetul asigurarilor sociale de stat (pensii) - 10,5%.