Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cum utilizati InfoCert, serviciul online al Registrului Comertului?

Data aparitiei: 23 Iunie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
InfoCertServiciu electronicsemnatura electronicaregistrul comertuluicertificat calificat


InfoCert este un serviciu online al Registrului Comertului pentru obtinerea online a certificatelor constatatoare si a furnizarilor de informatii din registrul comertului.

Serviciul electronic InfoCert furnizeaza documente cu semnatura electronica, in mod automat, fara interventia operatorului de date, 24/24 ore, 7/7 zile.

Astfel, conform prevederilor cuprinse la art. 5 din Legea nr. 455 din 18 iulie 2001 privind semnatura electronica, cu modificarile si completarile ulterioare "inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atatat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv si generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice, este asimilat, in ceea ce priveste conditiile si efectele sale, cu inscrisul sub semnatura privata."

Info Cert Registrul Comertului

De asemenea, acelasi articol stabileste ca "inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica, recunoscut de catre cel caruia i se opune, are acelasi efect ca actul autentic intre cei care l-au subscris si intre cei care le reprezinta drepturile".

Semnatura electronica are rostul de a asigura autenticitatea provenientei expeditorului, precum si integritatea datelor transmise. Semnatura electronica este pentru documentele electronice ceea ce este o semnatura olografa pentru documentele tiparite. Semnatura reprezinta un esantion de date care demonstreaza ca o anumita persoana a scris sau a fost de acord cu documentul caruia i s-a atasat semnatura.


Sursa: asistenta-contribuabili.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X