Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Calcul accesorii din proprie initiativa. Cum rezolvam situatia in care se greseste declararea si calculul TVA?

Data actualizarii: 30 Iulie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
calcul accesoriiinventarieretvacolectareperioada fiscaladecont

In studiul de caz urmator, la data inventarierii anului 2013 se constata ca s-a gresit calculul si declararea TVA-ului de plata cu 10.000 lei. Ramane astfel sa stabilim daca exista o declaratie special conceputa in sensul de a declara dobanzile si penalitatile la aceasta suma nedeclarata la timp.

Totodata, vom vedea cum se calculeaza aceste dobanzi si penalitati percepute de ANAF si cum se poate remedia aceasta greseala daca nu exista o declaratie pentru situatia creata.

       Accesoriile aferente debitelor neachitate bugetului de stat constand in dobanzi si penalitati de intarziere  nu pot fi calculate si virate de catre contribuabil,  din proprie initiativa, chiar daca, ulterior raportarii fiscale, acesta constata erori care conduc la sume suplimentare de plata. Din acest motiv, nu exista nicio declaratie reglementata in acest scop astfel  incat accesoriile respective sa fie inregistrate in fisa sintetica pe platitor ca obligatii de plata TVA.

In lipsa acestei declaratii, nu este recomandabil sa virati accesoriile calculate  din proprie initiativa deoarece nu exista un debit creat in  fisa sintetica pe platitor care sa se inchida cu plata efectuata. In lipsa unui debit,  plata majorarilor  va fi operata la "plati" , dar va genera o plata suplimentara a unui debit nerecunoscut. In aceasta situatie, cu suma majorarilor de intarziere achitate de dvs. se va stinge o datorie curenta, fapt care va denatura sumele declarate prin decontul de TVA cod 300.

Accesoriile respective se  calculeaza  numai de catre organul de inspectie fiscala in situatia in care, cu ocazia verificarii,  constata deficiente privind aplicarea legislatiei fiscale care conduc, implicit, la stabilirea diferentelor suplimentare de plata a TVA.
 
       Din pacate, eroarea mentionata nu poate fi corectata d.p.d.v. fiscal pentru anul 2013 deoarece nu se incadreaza in categoria erorilor materiale pentru care se accepta corectia deconturilor conform prevederilor O.M.F.P. nr. 179 din 14 mai 2007.
Se considera eroare materiala  transcrierea incorecta  in decont ca urmare a urmatoarelor situatii care se pot ivi la completarea decontului:

-    preluarea eronata a sumelor din jurnalul pentru vanzari si jurnalul pentru cumparari;
    inversarea unor cifre la completarea  decontului;

-    preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare cu privire la soldul de plata sau suma TVA de rambursat.

 
Totusi, in situatia in care eroarea este semnificativa si aveti certitudinea ca va fi identificata de catre organul de inspectie fiscala in eventualitatea unui control, pentru diminuarea cuantumului accesoriilor, va recomand  sa raportati suma TVA colectata in decontul de TVA aferent perioadei fiscale in care s-a constatat eroarea.

De exemplu, diferenta de 10.000 lei reprezentand suma TVA care a fost colectata ca urmare a lipsurilor cantitative constatate prin inventarierea pentru anul 2013  poate fi raportata prin  decontul de TVA aferent lunii iulie 2014, randul 16  denumit "Regularizari taxa colectata",  cu termen 25 august 2014.

In acest caz, accesoriile se vor calcula pentru un interval mult mai mic  (26.03. – 25.08.2014)  decat in situatia in care inspectia fiscala a perioadei respective se va efectua dupa 3 ani (26.03.2014 – 25.08.2014).

Daca suma de 10.000 lei nu s-a inregistrat in evidenta contabila prin formula 658 = 4427 pentru anul 2013, inregistrarea se poate efectua in luna iulie 2014 prin formula 117 = 4427.

 Inregistrarea contabila este urmata de  obligativitatea depunerii unei declaratii rectificative cod 101 pentru respectarea principiului independetei exercitiului.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X