email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti. Servicii furnizate pe cale electronica

impozitarea veniturilorserviciie electronicenerezidentiauditoricod fiscalimpozit

In cazul in care o societate primeste facturi de servicii electronice de la parteneri din UE si non UE, vom stabili daca acest tip de servicii intra sub incidenta impozitului pe venit nerezidenti si daca e necesara solicitarea certificatului de rezidenta fiscala.

Impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti in conformitate cu Titlul V din Codul fiscal are ca obiect veniturile obtinute din Romania, insa art. 114 din Codul fiscal circumstantiaza necesitatea ca aceste venituri sa se plaseze in sfera celor impozabile.

Din analiza art. 115 din Codul fiscal se poate constata ca nu toate veniturile sunt impozabile in Romania. O serie de exceptii sunt prevazute la art. 115 alin. (1) lit. k) in sfera serviciilor prestate de catre nerezidenti in afara teritoriului Romaniei si anume serviciile ca nu se incadreaza in unul dintre urmatoarele tipuri de servicii: management, consultanta in orice domeniu, marketing, asistenta tehnica, cercetare si proiectare in orice domeniu, reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate, prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori.

Asadar, impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti se analizeaza strict in conformitate cu prevederile Titlului V  din Codul fiscal - Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania fara a fi in corelare cu Regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune prestate de catre persoane impozabile nestabilite in Uniunea Europeana prevazut de art. 152 indice 4 si 152 indice 5 din Codul fiscal.
 
Pe de alta parte, potrivit art. 125 indice 1 alin. (1) pct. 26. din Codul fiscal serviciile furnizate pe cale electronica sunt: furnizarea si conceperea de site-uri informatice, mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor, furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date, furnizarea de muzica, de filme si de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea si difuzarea de emisiuni si evenimente politice, culturale, artistice, sportive, stiintifice, de divertisment si furnizarea de servicii de invatamant la distanta. Atunci cand furnizorul de servicii si clientul sau comunica prin curier electronic, aceasta nu inseamna in sine ca serviciul furnizat este un serviciu electronic.
 
Asadar veniturile platite nerezidentilor pentru servicii furnizate pe cale electronica trebuie analizate din perspectiva incadrarii in sfera serviciilor impozabile prevazute la art. 115 alin. (1) lit. k) dar si plasarea acestora in sfera veniturilor de natura redeventelor astfel cum sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 28, impozabile potrivit art. 115 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.

In concluzie, in masura in care veniturile platite nerezidentului nu sunt impozabile in Romania ele nu vor face obiectul vreunei retineri de impozit nefiind necesara nici prezentarea certificatului de rezidenta fiscala pentru aplicarea Conventiei pentru evitarea dublei impuneri. In acelasi timp, in cazul in care serviciul concret prestat de nerezident este impozabil fie ca un venit de natura redeventei fie in sfera serviciilor impozabile atunci venitul va face obiectul impozitului de 16 % prevazut la art. 116 alin. (2) lit. d), iar prezentarea certificatului de rezidenta fiscala va permite aplicarea dispozitiilor speciale ale Conventiilor de evitare a dublei impuneri in materia impozitarii veniturilor de natura redeventelor, respectiv in ceea ce priveste beneficiile intreprinderii care se impoziteaza doar in statul de rezidenta daca nu sunt obtinute in statul de sursa a venitului printr-un sediu permanent.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitarea veniturilorserviciie electronicenerezidentiauditoricod fiscalimpozit


Data aparitiei: 26 Ianuarie 2015

Votati articolul "Impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti. Servicii furnizate pe cale electronica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X