Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Baza calcul cheltuieli de protocol. Ce venituri si provizioane includem?

Data aparitiei: 30 Ianuarie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
baza calculcheltuieli de protocolprovizionneimpozabilevidenta contabilastocurianularea provizioanelor


In baza de calcul a protocolului deductibil in limita de 2%, in veniturile neimpozabile se includ veniturile neimpozabile din anularea provizioanelor pentru clienti, stocuri, riscuri si cheltuieli inregistrate in an din anularea provizioanelor constituite in an si in anii precedenti sau numai cele pentru care am avut si constituire in an?

In cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile se includ provizioanele constituite in an-total sau doar cele pentru care am avut si anulare in an?

Conform prevederilor art. 19 din Codul fiscal, veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea bazei impozabile a impozitului pe profit sunt cele inregistrate in evidenta contabila, conform reglementarilor legale in vigoare. Din punct de vedere fiscal, asupra acestei baze de calcul se aplica anumite ajustari, conform dispozitiilor art. 21.

Potrivit prevederilor pct. 33 din normele de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificarile ulterioare, baza de calcul la care se aplica cota de 2% o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor (din care se scad veniturile neimpozabile) si totalul cheltuielilor (din care se scad cheltuielile cu impozitul pe profit curent si amanat, cheltuielile de protocol si cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile).

Baza de calcul a cotei de 2% = (Total venituri - venituri neimpozabile) - (Total cheltuieli - cheltuieli cu impozitul pe profit curent si amanat - cheltuieli de protocol - cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile).

Veniturile neimpozabile sunt acele sume reglementate la art. 20 din Codul fiscal si anume, dividendele, diferente de valoare a titlurilor de participare inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune, veniturile prevazute la lit. c) prin care se recupereaza cheltuielile pentru care nu s-a acordat deducere, pe care le-ati prezentat partial in intrebarea d-voastra etc.

Unora dintre aceste venituri, asa cum sunt veniturile din dividende, nu li se pot aloca cheltuieli nici din punct de vedere contabil si nici din punct de vedere fiscal.

 In schimb, urmatoarele cheltuieli pot genera venituri neimpozabile:

 - inregistrarea provizionului conform prevederilor contabile (pct. 218 si urmatoarele din Omfp nr. 3055/2009) :

            6812                                       =                                  1518
"Cheltuieli de exploatare                              "Alte provizioane"
privind provizioanele"                      

  La momentul constituirii lor (de regula, la finele exercitiului financiar) aceste cheltuieli nu sunt deductibile. De obicei, reluarea lor la venituri nu are lor in acelasi exercitiu financiar. In cazul in care se inregistreaza o diminuare sau anulare in acelasi an fiscal, din baza de calcul a cotei de protocol deductibila se scad veniturile din anularea provizioanelor si se adauga (se scad din totalul cheltuielilor) cheltuielile constituite pentru depreciere.

            1518                                       =                                  7812
"Alte provizioane"                                          "Venituri din provizioane"
          
Mentionam ca nu este vorba de cheltuielile cu provizioanele prevazute de art. 22, alin. (1), lit. c) si j), deoarece acestea sunt recunoscute numai ca deduceri din punct de vedere fiscal si nu se inregistreaza in contabilitate. Aceste cheltuieli cu provizioanele fiscale deductibile in cotele reglementate de prevederile art. 22 sunt constituite pentru clientii incerti si se pot relua la venituri neimpozabile in alte exercitii fiscale. Aceste sume insa nu influenteaza baza de calcul a limitei cheltuielilor de protocol.

Avem in vedere faptul ca baza de calcul a impozitului pe profit, si implicit a cheltuielilor de protocol, se refera la veniturile si cheltuielile inregistrate in exercitiul financiar (fiscal) pentru care se calculeaza, sume inscrise in balanta de verificare.

Daca de exemplu, a fost o cheltuiala cu un provizion (nedeductibil) inregistrata in anul 2013 si aceasta a fost reluata la venit in anul 2014, pentru calculul limitei cheltuielilor de protocol se scade numai venitul (neimpozabil) fara a se mai tine cont de cheltuiala cu provizionul deoarece aceasta nu se regaseste in evidenta contabila in anul 2014. Daca ambele, cheltuiala si venitul s-au inregistrat in evidenta contabila in anul 2014 (ceea ce este mai putin plauzibil avand in vedere modul de constituire al provizioanelor) atunci se iau amandoua in calcul.

Raspuns oferit de  www.portalcontabilitate.ro

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X