Care sunt legile in baza carora un PFA asociat intr-o firma poate sa emita factura catre societatea respectiva? Conform reglementarilor, cat de des poate sa aiba loc aceasta operatiune?
Nu exista nicio lege in care sa se prevada textual "un pfa asociat intr-o firma poate sa emita factura catre societatea respectiva".
Nu exista insa nici vreo reglementarea care sa interzica acest lucru sau sa limiteze frecventa acestor relatii economice.
Un asociat intr-o firma este un investitor care, in schimbul capitalului social varsat la constituirea societatii si in urma deciziilor pe care le poate lua - conform Legii 31 a Societatilor comerciale - in Adunarea Generala a Asociatilor, poate primi dividende. Aceasta este singura implicare a sa in firma.
Aceeasi persoana, in calitate de PFA, desfasoara o activitate economica.
Nicio lege nu ingradeste contractele pe care aceasta le poate incheia - conform codurilor CAEN din Actul constitutiv - in functie de calitatea separata de investitor pe care persoana care detine PFA o poate avea in mai multe firme.
De exemplu : Un expert contabil detine un cabinet de contabilitate si functioneaza ca un PFA.
Separat, acesta detine parti sociale intr-o societate ce vinde calculatoare.
Nicio lege nu impiedica PFA - Expert contabil sa tina, pe baza de contract de prestari servicii si factura - contabilitatea firmei in care detine parti sociale.
Deci PFA este restrictionat doar de codurile CAEN ce figureaza in Actul constitutiv, ea neputand desfasura activitati pentru care nu este autorizata.
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a contabilitatii
Manual de politici contabile - Stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In nicio lege nu se limiteaza persoanele fizice sau juridice cu care ea va putea face afaceri.
La randul sau, societatea comerciala poate desfasura afaceri cu oricine doreste, nefiind in niciun fel limitata de calitatea persoanelor juridice sau fizice partenere ori de relatiile de asociere cu acestea.
Important este ca relatiile contractuale sa fie reale, sa fie mentionate in documente justificative care sa fie contabilizate corect astfel incat sa poata duce la stabilirea corecta a bazei impozabile.
Codul fiscal atentioneaza la alin. 11, art. (1):
"La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei. (…).
Prin tranzactii artificiale se intelege tranzactiile sau seriile de tranzactii care nu au un continut economic si care nu pot fi utilizate in mod normal in cadrul unor practici economice obisnuite, scopul esential al acestora fiind acela de a evita impozitarea ori de a obtine avantaje fiscale care altfel nu ar putea fi acordate."
Raspuns oferit de expertul contabil Anca Ivanov pentru www.portalcontailitate.ro