In cazul unei activitati de retail, o societate comerciala vinde prin mai multe magazine proprii diferite marfuri. Magazinele sunt prevazute cu casa de marcat si soft de gestiune a stocurilor/retail.
La magazine se listeaza zilnic din softul de retail: borderou de vanzari si raport de gestiune.
Se observa in borderoul de vanzari apar numai vanzarile pe bon fiscal, fara cele cu factura, iar in raportul de gestiune se regasesc datele din borderoul de vanzari + intrari si iesiri de marfa cu avize de expeditie (intre depozitul central si magazin).
- Noi 1899 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Stabilim unde ar trebui listate vanzarile pe factura (fara bon fiscal) si care e diferenta intre borderoul de vanzari si raportul de gestiune (in afara de intrari/iesiri in baza avizului de expeditie).
De asemenea, vom oferi informatii referitoare la soldul final zilnic al raportului de gestiune.
Conform art. 1 din OUG 28/1999, operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Art. 2 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, utilizatorii au obligatia sa elibereze clientilor bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate cu amanuntul si/sau serviciile prestate si, la solicitarea acestora, le vor elibera si factura fiscala, in conditiile prevazute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, societatea are obligatia de a elibera bon fiscal pentru toate bunurile livrate cu amanuntul.
Documentele financiar contabile sunt reglementate prin OMEF 3512/2008. Borderoul de vanzari nu este un formular reglementat de acest ordin. In ceea ce priveste raportul de gestiune, conform pct. 35 din Norma metodologica de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobata prin ordinul mai sus mentionat, acesta se utilizeaza in cazul in cazul metodei global valorica aplicata pentru evidenta marfurilor si ambalajelor aflate in unitatile de desfacere cu amanuntul.
Raportul de gestiune se completeaza pe baza documentelor de intrare si de iesire a marfurilor si ambalajelor si de depunere a numerarului din vanzare.
Soldurile valorice ale marfurilor si ambalajelor aflate in gestiune se verifica pe baza raportului de gestiune predat la contabilitate sau cu ocazia inventarierii, dupa caz.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Soldul final reprezinta soldul marfurilor si ambalajelor aflate in gestiune.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu, economist